ΓΔ: 1998.36 -0.80% Τζίρος: 36.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:01
Σημαίες Γαλλίας πλήθος
Φωτογραφία Shutterstock

Αδιέξοδο στο συνταξιοδοτικό φέρνει νέα απειλή ακυβερνησίας στη Γαλλία

Η Γαλλία κινδυνεύει ξανά με ακυβερνησία, καθώς απέτυχαν οι συνομιλίες για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο αντιμετωπίζει η Γαλλία μετά την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γεγονός που εντείνει τους φόβους για επιστροφή σε συνθήκες ακυβερνησίας.

Ύστερα από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων, το πολιτικό «κονκλάβιο» για το συνταξιοδοτικό κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας χωρίς αποτέλεσμα, καθώς δεν κατέστη εφικτό να διαμορφωθεί ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. 

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι η αποτυχία δεν οφείλεται σε αντικειμενικά εμπόδια, αλλά στην αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης.

Σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ο Μπαϊρού θα συναντηθεί σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους, αναζητώντας κοινό τόπο μεταξύ των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες, καθώς οι δύο πλευρές επιμένουν σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Η πολιτική ένταση κορυφώνεται μετά την προειδοποίηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει με την εφαρμογή του σχεδίου μέσω προεδρικού διατάγματος, παρακάμπτοντας τη Βουλη, θα υποβάλει πρόταση μομφής. 

Αν και οι Σοσιαλιστές δεν διαθέτουν από μόνοι τους κοινοβουλευτική ισχύ για την ανατροπή της κυβέρνησης, χωρίς τη στήριξή τους η πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση καθίσταται εύθραυστη και επισφαλής.

Το συνταξιοδοτικό παραμένει κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση Μπαϊρού, όμως το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης εντείνεται, με τον δημόσιο διάλογο στη Γαλλία να κινείται μεταξύ μεταρρυθμιστικής ανάγκης και συνταγματικής νομιμότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ για έρευνα και κυρώσεις στη Shein

Η Γαλλία ζητά από την ΕΕ επίσημη έρευνα για τη Shein, κατηγορώντας την για παράνομες πωλήσεις "σεξουαλικών παιχνιδιών" και όπλων. Η Shein ανέστειλε τη δραστηριότητά της στη χώρα και εξετάζει τους προμηθευτές της.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται συνωμοσία

Ο Τσαρλς Ντ., Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλό φόνο το 2020, επιμένει ότι είναι αθώος και πως άλλοι τον παγίδευσαν, κατηγορώντας μάλιστα την αστυνομία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.
Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαδικασία διακοπής λειτουργίας της πλατφόρμας Shein

Η Γαλλία ξεκινά διαδικασία διακοπής της Shein μέχρι να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Η εταιρεία σταματά προσωρινά τις πωλήσεις της στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε την απόφαση πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Χουάν Κάρλος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χουάν Κάρλος ομολογεί τα λάθη του στα νέα απομνημονεύματά του

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, εξομολογείται λάθη και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του στα νέα του απομνημονεύματα «Συμφιλίωση», δηλώνοντας νοσταλγία για την Ισπανία και αναφερόμενος σε δύσκολες προσωπικές στιγμές.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση των δύο Γάλλων από το Ιράν

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο την άμεση πλήρη απελευθέρωση των Κολέρ και Παρί, που αποφυλακίστηκαν μετά από 3,5 χρόνια. Βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στο Ιράν έως ότου οριστεί η επιστροφή τους.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αυτοκίνητο χτύπησε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν

Οδηγός παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες στο Ολερόν Γαλλίας, τραυματίζοντας δύο σοβαρά. Ο δράστης, γνώριμος στις αρχές για παραβατική συμπεριφορά και εξάρτηση, συνελήφθη. Διενεργείται έρευνα από την αστυνομία.