ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο ιός φεύγει, η αισιοδοξία επιστρέφει στους καταναλωτές της Κίνας

Επιστροφή στην κανονικότητα σε δύο - τρεις μήνες «βλέπουν» οι Κινέζοι καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey. Το 33% δηλώνει ότι έχει υποστεί μείωση εισοδήματος, ποσοστό μειωμένο κατά 12%.

Σαφώς βελτιωμένη εικόνα δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της εταιρείας McKinsey σε σχέση με τους δείκτες αισιοδοξίας των Κινέζων καταναλωτών για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα, την χώρα από όπου ξεκίνησαν όλα και που σήμερα, σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις, φαίνεται σταδιακά να επιστρέφει σε κάποιου είδους κανονικότητα. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες προσδοκούν την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο επόμενο δίμηνο ενώ ανάλογο ποσοστό αναμένει ότι η κανονικότητα στην καθημερινότητα θα επιστρέψει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η έρευνα που παρουσιάζει σήμερα το BD πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 25 έως 30 Μαρτίου 2020. 

Ειδικότερα, μόλις το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η εργασία του έχει επηρεαστεί από την πανδημία, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της McKinsey (μέσα Μαρτίου), ενώ σε 33% ανέρχεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί το εισόδημά τους από την εξέλιξη της κατάστασης, ποσοστό επίσης μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Και τα δύο αυτά στοιχεία συνάδουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε μία σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κίνα και προϊδεάζουν για βελτίωση στο μέλλον. 

Εν μέσω της γενικευμένης αβεβαιότητας ωστόσο, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι παραμένει επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του, με τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αφορούν στα κατοικίδια και τη σωματική άσκηση να αποτελούν τις βασικές κατηγορίες που γνωρίζουν σταθερή άνθιση εν μέσω της πανδημίας. Ειδικά η τελευταία κατηγορία φαίνεται να προκύπτει ως η πλέον δημοφιλής, καθώς το 39% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι παρακολουθεί περισσότερα online βίντεο γυμναστικής. 

Επιπλέον, ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι θα αυξήσει τις δαπάνες του νοικοκυριού του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έναντι 32% που ήταν στα μέσα Μαρτίου, ενώ περιορίζεται σε 51% το ποσοστό εκείνων που βλέπουν μείωση των αποταμιεύσεων τους, από 71% που ήταν στα μέσα στο μήνα. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας συγκαταλέγεται επίσης η αύξηση κατά 26 μονάδες του ποσοστού όσων βλέπουν αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αποτελώντας το 35% των ερωτηθέντων, αλλά και η μείωση του χρόνου απασχόλησης με video games, στοιχείο που αναφέρει ένας στους τρεις ερωτηθένες. 

Σε γενικές γραμμές πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των Κινέζων καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα (90%) εκτιμά ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες για την επιστροφή στην ρουτίνα της καθημερινότητας τους, ενώ το 36% πιστεύει ότι η πανδημία θα επηρεάσει την οικονομική τους κατάσταση για τους επόμενους 4 έως 6 μήνες. Κατ’ αναλογία, το 34% βλέπει «φως στο τούνελ» σε ορίζοντα διμήνου, ενώ το 15% εκτιμά ότι η επίδραση της πανδημίας θα διαρκέσει κάπου μεταξύ 7 και 12 μηνών. Είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο της αβεβαιότητας για το μέλλον εξάλλου που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία για έναν στους τρεις ερωτηθέντες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο «βλέπει» το FBI

Μετά από άρθρο της Wall Street Journal, ο διευθυντής τους FBI Κ. Ρέι εκτιμά πως η πανδημία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε περιστατικό σε εργαστήριο στην πόλη Ουχάν και κατηγορεί την Κίνα πως εμποδίζει την έρευνα που διεξάγεται.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Πεκίνου για τις κατηγορίες ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα αμερικανικά εργαστήρια, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας κατά της βιοτρομοκρατίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναζητείται η τύχη των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στην Κίνα τον χειμώνα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στα τέλη Νοεμβρίου, σε πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Παραμένει άγνωστο που βρίσκονται όσοι είχαν συλληφθεί.
China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνεται η παραγωγή φαρμάκων στην Κίνα καθώς φοβούνται ξέσπασμα Covid

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε χθες ανησυχία για τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες στην επαρχία, όπου οι δομές υγείας είναι απροετοίμαστες για ξεσπάσματα της πανδημίας, να εξαπλώσουν εκεί τον νέο κορονοϊό.