Όλο και περισσότερες κολώνες τηλεπικοινωνιών που θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα γενιά ασύρματης επικοινωνίας τυλίχθηκαν στις φλόγες στη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος; Πιθανότατα από ανθρώπους που έχουν πιστέψει τις θεωρίες συνωμοσίας πως η τεχνολογία βοηθάει την εξάπλωση του κορονοϊού. Ενώ όλα αυτά τα απίθανα συμβαίνουν στη Βρετανία, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις.
«Οι περισσότεροι θα γελούν από αυτή την ανεπιβεβαίωτη επιστημονικά θεωρία, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε την δημόσια ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις του 5G στην υγεία εξαιτίας της ακτινοβολίας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβράδυνση της ανάπτυξης του 5G στις δημοκρατικές χώρες», ανέφεραν σε σημείωμα τους αναλυτές της Jefferies Financial Group.
Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη που να υποστηρίζει την θεωρία πως η τεχνολογία 5G συνεισφέρει στην διασπορά του νέου κορονοϊού, αυτή η συνωμοσιολογία αναπαράγεται ταχύτατα στα social media.
Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, κολώνες κάηκαν σε Μπέλφαστ, Λίβερπουλ και Μπέρμινγχαμ. Βίντεο με ένα πύργο τηλεπικοινωνιών να καίγεται, κυκλοφόρησε σε σελίδα της τοπικής κοινότητας του Μπέρμινγχαμ. Όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Guardian, το Facebook κατέβασε ένα γκρουπ που ενθάρρυνε τους χρήστες να μοιραστούν βίντεο και φωτογραφίες από εξοπλισμό που κατέστρεφαν.
Το 5G πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και από τους τέσσερις παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία: BT Group, Vodafone, 02 και CK και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Νικ Τζέφερι. η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποιεί έρευνες.
Τα περιστατικά οδήγησαν τα δίκτυα να καταδικάσουν τις πράξεις αυτές σε μια κοινή δήλωση την Κυριακή, ενώ η βρετανική Υπηρεσία αρμόδια για το ψηφιακό σήμα, ανέφερε μέσω tweet πως οι εγκληματικές ενέργειες που προωθούνται από «ανόητες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν διαδικτυακά» θα «αντιμετωπίσουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου».
Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει ειδικές μονάδες για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό και δηλώνει πως πιέζει τις εταιρείες των social media για να «λάβουν περισσότερες δράσεις ώστε να σταματήσουν την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και φημών που μπορεί να στοιχίσουν ζωές». Η Ofcom, ρυθμιστής των media στη Βρετανία, την περασμένη εβδομάδα τιμώρησε έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό που φιλοξένησε έναν υποστηρικτή πως το 5G προκάλεσε την πανδημία. Η θεωρία έκανε τόση εντύπωση που ο ηθοποιός Γούντι Χάρελσον μοιράστηκε τη θεωρία στον λογαριασμό του στο Instagram την περασμένη εβδομάδα.
Ανησυχίες σχετικά με τον συσχετισμό μεταξύ της νέας τεχνολογίας και του καρκίνου έχουν ήδη καθυστερήσει την εγκαινίαση του 5G σε χώρες όπως η Ελβετία για παράδειγμα, όπως ανέφερε το Bloomberg, παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για τέτοιες θεωρίες. Τον τελευταίο μήνα, ο ανεξάρτητος οργανισμός Υγείας, Διεθνής Επιτροπή Προστασίας Μη ιονίζουσας Ακτινοβολίας( International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) κήρυξε το 5G ασφαλές.
«Ο δημόσιος φόβος αν και μπορεί να μην βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, μπορεί να ασκήσει πιέσεις σε κυβερνήσεις αν είναι αρκετά μεγάλος», αναφέρουν οι αναλυτές της Jefferies και συμπληρώνουν πως «με τόσα πολλά που δεν ξέρουμε για τον κορονοϊό, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη πως ο κόσμος μπορεί να πιστέψει οποιαδήποτε θεωρία, όσο και αν στερείται οποιασδήποτε βάσης».