ΓΔ: 2588.75 -0.56% Τζίρος: 24.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:38
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια δηλώσεων με φόντο ουκρανική και γερμανική σημαία.

Ζελένσκι: Μόνο με εκεχειρία άνευ όρων θα αρχίσουν συνομιλίες με τη Ρωσία

«Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία», έγραψε στο Χ.

Να συμφωνήσει άμεσα σε εκεχειρία από αύριο Δευτέρα (12.5.25) κάλεσε τη Ρωσία ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες ώρες μετά την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Πέμπτη (15.5.25).

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ζελένσκι σχολιάζοντας τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε σήμερα ότι είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου

«Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία», έγραψε στο Χ.

«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία, πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου», πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε χθες Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σημειώνεται ότι η πρόταση Πούτιν ήρθε μετά τις έντονες πιέσεις που του άσκησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι και τον προειδοποίησαν πως εάν δεν συμφωνήσει άμεσα σε εκεχειρία 30 ημερών θα προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερα από 100 drones εναντίον της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύκτας, λίγο μετά τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας που είχε κηρύξει μονομερώς η Ρωσία και την οποία οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίασαν, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Τη νύχτα της 11ης Μαΐου (από τις 02:00) ο εχθρός επιτέθηκε με 108 drones Shahed και άλλους τύπους drones», επεσήμανε η ανακοίνωση, στην οποία η Πολεμική Αεροπορία πρόσθετε ότι κατέρριψε τα 60 από αυτά.

Νωρίτερα ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, είχε δηλώσει ότι οι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας προσπαθούν να απωθήσουν ρωσική αεροπορική επίθεση εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο Κίεβο και ο Κλίτσκο κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να πάνε στα καταφύγια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σκοτώνει βρέφος και δύο γυναίκες στο Χάρκιβ

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένα βρέφος, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ρωσικού drone σε χωριό του Χάρκιβ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας στη σελίδα του στο Telegram.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ο Τραμπ θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, από το Ουζμπεκιστάν, τόνισε πως Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου. Ανέφερε πως δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για το θέμα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη φορά χωρίς ρωσικά πλήγματα σε ουκρανική ενέργεια μετά τη «εκεχειρία» Τραμπ

Για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση Τραμπ για «ενεργειακή εκεχειρία», η Ρωσία δεν έπληξε ουκρανικούς ενεργειακούς στόχους, αλλά βομβάρδισε δίκτυα συγκοινωνίας. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι επαφές συνεχίζονται χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν θέλει ενεργειακή εκεχειρία μετά τις νέες επιθέσεις

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αποδέχεται εκεχειρία της Δύσης για τις ενεργειακές επιθέσεις, καθώς σήμερα χτυπήθηκαν έξι ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει μεγαλύτερα έσοδα για τον πόλεμο.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.