ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τζρεντριχ Μερτζ στο βήμα
Φώτο: Shutterstock

Mερτς: Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα λήξης του πολέμου στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε «μικρή αλλά υπαρκτή» την πιθανότητα λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, μιλώντας για την «μεγαλύτερη πρωτοβουλία» και προειδοποίησε τον Πούτιν για νέο πακέτο δυτικών κυρώσεων.

Ως «μικρή, αλλά υπαρκτή» περιέγραψε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς την πιθανότητα να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη πρωτοβουλία των τελευταίων μηνών, αν όχι ετών», ενώ προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το νέο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Δύση. Τόνισε τη συνοχή των συμμάχων της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε το Κίεβο ότι «μπορεί να υπολογίζει στη Γερμανία».

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια μικρή πιθανότητα. Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά υπάρχει (…) και ο ίδιος ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να παραδεχθεί ότι η συνέχιση του πολέμου θα ήταν απελπιστική», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε για την συνοχή των συμμάχων της Ουκρανίας.

«Είμαστε πολύ ενωμένοι εδώ. Και οι ΗΠΑ εμπλέκονται πλήρως», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Βρετανίας και Ουκρανίας σήμερα στο Κίεβο.

«Ο Πούτιν θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διχάσει την Δύση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για τον τερματισμό του πολέμου», τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στο ιδιωτικό δίκτυο n-tv, ο κ. Μερτς μίλησε για μια «σημαντική πρωτοβουλία από πέντε ευρωπαίους ηγέτες - μαζί με τους Αμερικανούς» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα προκαλέσει αίσθηση».

Νωρίτερα στο Κίεβο ο Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε την Ρωσία για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη εκεχειρία και δήλωσε ότι η Ουκρανία τήρησε ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση.

«Αλλά η Ρωσία δεν θέλει να κάνει πίσω, επομένως θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση προς τον ηγέτη του Κρεμλίνου», πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «μπορεί να βασίζεται στην Γερμανία, η οποία θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική υποστήριξη και θα τηρήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30 ηγέτες επιβεβαίωσαν στήριξη στην Ουκρανία σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, άνω των 30 ηγετών εξέφρασαν πλήρη στήριξη σε Ζελένσκι και Ουκρανία, ζήτησαν δίκαιη ειρήνη και κάλεσαν τη Ρωσία για ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάπαυση πυρός χωρίς όρους.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ρωσία του Πούτιν στη βαθύτερη βαρβαρότητα, δεν νικά στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καταγγέλλει τη Ρωσία για «βαρβαρότητα» πριν την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας μόνο με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και ενισχυμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Δεν βλέπω έτοιμη την ΕΕ να ορίσει ημερομηνία ένταξης για την Ουκρανία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας και τόνισε την ανάγκη να γίνει δουλειά ώστε να φανεί πως η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη.