ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη με φόντο την ουκρανική σημαία.

Η Βουλή της Ουκρανίας επικύρωσε τη συμφωνία με ΗΠΑ για φυσικούς πόρους

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, που παρέχει προνομιακή πρόσβαση στους αμερικανούς σε ουκρανικούς φυσικούς πόρους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα την «ιστορική» συμφωνία που σύναψε η ουκρανική κυβέρνηση με την Ουάσινγκτον, για προνομιακή πρόσβαση στις ΗΠΑ στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας.

Συνολικά 338 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης και κανείς κατά, δήλωσε ο Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ουκρανικής Βουλής.

«Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ», δήλωσε η υπουργός Γιούλια Σβιριντένκο με ανάρτηση στο X, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό το έγγραφο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να λάβει το Κίεβο νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Έπειτα από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, Κίεβο και Ουάσινγκτον υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνίες για τα ουκρανικά ορυκτά και χρηματοδότηση επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για πιθανή νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, αν και δεν παρέχει σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας.

Αυτή, για την προώθηση της οποίας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει μεγάλη σημασία για τις προσπάθειες του Κιέβου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, που είναι ο κυριότερος υποστηρικτής του στον πόλεμο εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνάντηση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας αρχές Μαρτίου στα ΗΑΕ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος τριμερών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ πιθανόν θα διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές Μαρτίου, μετά από πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων διεξάγεται στη Γενεύη

Σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ, με στόχο τη λήξη του πολέμου. Ξεκίνησαν σήμερα, ενώ προγραμματίζονται και νέες τριμερείς συναντήσεις για την αναζήτηση λύσης στη σύγκρουση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ-Ζελένσκι: Τηλεφωνική επικοινωνία πριν τις νέες διαπραγματεύσεις

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με Λευκό Οίκο και ανάρτηση συμβούλου του Ουκρανού προέδρου. Η επικοινωνία γίνεται ενόψει αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη που προετοιμάζουν νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Νέο μήνυμα με «πυρηνική» αιχμή για την Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως γνωρίζουν οι αντίπαλοι της Ρωσίας τις συνέπειες πιθανής πυρηνικής επίθεσης, μιλώντας στην FSB, με φόντο ανησυχίες για μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στην Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Προτεραιότητα η ενίσχυση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ενίσχυση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων είναι «ύψιστη προτεραιότητα» και δεσμεύτηκε για περαιτέρω στήριξη σε στρατό και ναυτικό, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και την εμπειρία από την Ουκρανία.