ΓΔ: 2530.06 -2.24% Τζίρος: 344.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:40
βρετανική λίρα κέρματα
Στοίβες βρετανικών λιρών αναδεικνύουν την οικονομική σημασία του νομίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τράπεζα της Αγγλίας: Μειώνει το βασικό της επιτόκιο η Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, από 4,5% στο 4,25%. Αυτή είναι η δεύτερη μείωση το 2025.

Όπως αναμενόταν, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης. Έτσι, από 4,5% που ήταν μέχρι σήμερα το έριξε στο 4,25%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση μέσα στο 2025 και την τέταρτη συνολικά από τότε που το επιτόκιο είχε φτάσει στο 5,25%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τη μια ο δανεισμός χρημάτων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες γίνεται φθηνότερος και από την άλλη πέφτουν οι αποδόσεις των αποταμιεύσεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μέλη της της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας που παρακολουθούν στενά τον ρυθμό αύξησης των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μετριέται με βάση τον πληθωρισμό, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού βρίσκεται κοντά στο στόχο του 2%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στον χρόνο η Τράπεζα θα προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανόραμα της Βιέννης
ΔΙΕΘΝΗ

Βιέννη: Μαζική διαδήλωση φοιτητών κατά των περικοπών στα πανεπιστήμια

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στη Βιέννη με συνθήματα ενάντια στις περικοπές στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, διαμαρτυρόμενοι για τον ανεπαρκή προϋπολογισμό και το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Η κινητοποίηση συγκέντρωσε 40.000 άτομα.
Πανόραμα της Βιέννης
ΔΙΕΘΝΗ

Βιέννη: Μαζική διαμαρτυρία φοιτητών για ανεπαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Χιλιάδες φοιτητές αναμένεται να διαδηλώσουν στη Βιέννη κατά του πανεπιστημιακού προϋπολογισμού, τον οποίο θεωρούν ανεπαρκή λόγω πληθωρισμού και αυξημένου κόστους ζωής. Η αστυνομία περιμένει περίπου 20.000 συμμετέχοντες.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Η ακρίβεια οφείλεται και στην κυβερνητική πολιτική

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι η ακρίβεια είναι και θέμα κυβερνητικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά του πληθωρισμού, ενώ επισημαίνει τη σημασία κρατικής παρέμβασης για στήριξη πολιτών κι επιχειρήσεων.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το NBS

Μικρή άνοδος σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 0,9% ετησίως και 0,2% μηνιαία, λόγω ανόδου στις τιμές ενέργειας και βιομηχανικών αγαθών.