ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σεισμογράφος γραφήματος
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε τα νησιά της Τόνγκα

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πάντως ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσε νωρίτερα. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του χωριού Πανγκάι.

Σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα τα νησιά της Τόνγκα, ανέφερε το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε βάθος 10 χιλιομέτρων και 76 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Πανγκάι, όπου ζουν περίπου 1.700 άνθρωποι, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο επικαλείται τα διεθνή πρακτορεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Η Τόνγκα είναι μια χώρα στην Πολυνησία που αποτελείται από 171 νησιά με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 100.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο κύριο νησί Τονγκαπάτο. Βρίσκεται σε απόσταση 3.500 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πάντως ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσε νωρίτερα. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του χωριού Πανγκάι.

«Βασιζόμενοι σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, αποκλείουμε την πιθανότητα τσουνάμι λόγω αυτής της δόνησης», ανακοίνωσε το αμερικανικό Σύστημα Προειδοποίησης που αρχικά θεωρούσε πιθανόν τον σχηματισμό επικίνδυνων κυμάτων ύψους 30 εκατοστών έως και ενός μέτρου σε ακτίνα έως και 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών των νησιών Τόνγκα προειδοποίησε πάντως τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τις παραλίες και όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο να κινηθούν προς το εσωτερικό.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα Τόνγκα, ένα αρχιπέλαγος με περίπου 100.000 κατοίκους που βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμπόσιο UNESCO–ΑΠΘ για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Το Κέντρο UNESCO C2C του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει το συμπόσιο «Νερό και Βιωσιμότητα» για τα 50 χρόνια του Διακυβερνητικού Υδρολογικού Προγράμματος (IHP) της UNESCO.
Εκπομπή διοξειδίου άνθρακα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα για το 2024, σύμφωνα με ΟΗΕ

Το 2024 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το 1957, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που καλεί για άμεση δράση μείωσης εκπομπών. Ρεκόρ κατέγραψαν και τα άλλα βασικά αέρια του θερμοκηπίου.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Σταύρου Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αθήνα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μια συζήτηση για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινωνικής προσφοράς.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Καθοριστική ψηφοφορία στον ΙΜΟ για Net-Zero και το μέλλον της ναυτιλίας

Τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ ετοιμάζονται για τη σύνοδο MEPC στο Λονδίνο (14-17/10), όπου θα αποφασιστεί το Πλαίσιο Net-Zero για μηδενικές εκπομπές στη ναυτιλία ως το 2050, με παγκόσμιο carbon pricing και "Net-Zero Fund" για πράσινα έργα.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις όσες χώρες θεσπίσουν τέλος CO2 στη ναυτιλία

Οι ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις σε χώρες που στηρίξουν το τέλος άνθρακα στη ναυτιλία μέσω ΔΝΟ, χαρακτηρίζοντας το μέτρο νεοαποικιακό. Η σχετική ψηφοφορία για το Net-Zero Framework θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.