ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01

Βόρεια Μακεδονία: Συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η εξέλιξη εκείνη κατέστη δυνατή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019.

Συμπληρώθηκαν σήμερα πέντε χρόνια από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η χώρα εντάχθηκε στη Συμμαχία στις 27 Μαρτίου του 2020 και έγινε τότε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη εκείνη κατέστη δυνατή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών διευθετήθηκε το ζήτημα της ονομασίας και η χώρα μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία. Η επίλυση της διαφοράς της χώρας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας αποτελούσε όρο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στη Συμμαχία.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα στα τέλη του περασμένου έτους διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουτσούνσκι είχε σήμερα συνάντηση με τους πρέσβεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον Τίμτσο Μουτσούνσκι, η επέτειος αυτή των πέντε χρόνων φέρνει αισιοδοξία στη Βόρεια Μακεδονία, εμβαθύνει τη συνεργασία και μετατρέπει την περιοχή σε συνώνυμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας.

«Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, να συμβάλουμε στην οικοδόμηση πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την περιοχή και την Ευρώπη, όπου φυσικά ανήκουμε. Μαζί με εσάς, τους συμμάχους μας, χτίζουμε από κοινού το μέλλον μας και μαζί αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, οι οποίες έχουν επίσης παγκόσμιες επιπτώσεις» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Περιθωριοποιημένη η Ελλάδα, απλός παρατηρητής των εξελίξεων

Η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρίνει την κυβέρνηση, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει περιθωριοποιηθεί σε ρόλο παρατηρητή, ενώ η Τουρκία ενισχύει τη θέση της στο NATO και διεκδικεί στρατηγικά οφέλη σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με τον Καναδό υπουργό Άμυνας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τον Καναδό Υπ. Άμυνας David McGuinty στη Σύνοδο ΝΑΤΟ, συζητώντας ενίσχυση συνεργασίας σε αμυντική καινοτομία και ασφάλεια. Αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη στον Καναδά.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανησυχία για την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κόμβο του ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, σχολίασε ότι η Ελλάδα καταβάλλει υψηλές αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει την ανάλογη εκπροσώπηση στις αποφάσεις, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει τη θέση της και αποσπά νέα οφέλη από τη Συμμαχία.