ΓΔ: 2083.59 0.68% Τζίρος: 239.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σημαίες κρατών μελών στην πρόσοψη στο Στρασβούργο.

H Αρμενία τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Το κείμενο, που εγκρίθηκε σε τελευταία ανάγνωση με 64 ψήφους υπέρ, εκείνες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, και 7 κατά, καλεί την αρμενική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ψήφισε σήμερα υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση της χώρας αυτής του Καυκάσου, πρώην συμμάχου της Ρωσίας που επιδιώκει την προσέγγιση με τη Δύση.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε σε τελευταία ανάγνωση με 64 ψήφους υπέρ, εκείνες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, και 7 κατά, καλεί την αρμενική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο, αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία πολλαπλασιάζει κινήσεις περιφρόνησης της Ρωσίας, ιστορικού συμμάχου που πωλούσε επί μακρόν όπλα και εξακολουθεί να διαθέτει στρατιωτική βάση στο αρμενικό έδαφος.

Η Αρμενία προσάπτει στη Μόσχα ότι δεν την υποστήριξε απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ανακατέλαβε πλήρως διά της βίας, το φθινόπωρο του 2023, το Καραμπάχ, μια περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά με πλειονότητα αρμενικού πληθυσμού και επί τρεις δεκαετίες υπό τον έλεγχο Αρμένιων αυτονομιστών.

Ρώσοι στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης που είχαν αναπτυχθεί στο Καραμπάχ δεν επενέβησαν κατά την επίθεση αυτή του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί στα τέλη του 2020 ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν έπειτα από πόλεμο έξι εβδομάδων.

Η ανακατάληψη ολόκληρου του Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν οδήγησε περισσότερους από 100.000 Αρμένιους στην έξοδο από την περιοχή από τον φόβο πράξεων βίας.

Από τότε το Γερεβάν έχει πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, η Αρμενία προσχώρησε επίσημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, και είναι πλέον υποχρεωμένη να συλλάβει τον Βλαντίμιρ Πούτιν αν ο τελευταίος πατήσει το πόδι του στην Αρμενία, βάσει ενός εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ που εκδόθηκε σε βάρος του Ρώσου προέδρου τον Μάρτιο του 2023.

Μια μόνιμη ρωσική στρατιωτική βάση εξακολουθεί να βρίσκεται στο αρμενικό έδαφος στην πόλη Γκιουρμί, και το Γερεβάν παραμένει μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε δηλώσει ωστόσο ότι η Αρμενία πάγωσε "πρακτικά" τη συμμετοχή της στη συμμαχία αυτή.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η Αρμενία είχε φιλοξενήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Μάρτιο, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε "συμφωνία ειρήνης" προκειμένου να διευθετήσουν τη μακρόχρονη σύγκρουση.

Το κείμενο, αποτέλεσμα μακρών και περίπλοκων διαπραγματεύσεων, κυρίως για την οριοθέτηση των συνόρων, δεν έχει ωστόσο ακόμη υπογραφεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αρμενία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η χώρα επιδιώκει πλέον να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που ανταγωνίζεται τη Ρωσία για την επιρροή στον Καύκασο. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 63 ψήφους υπέρ και επτά κατά.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Υβριδικός πόλεμος από Ρωσία με drones και κυβερνοεπιθέσεις

Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «υβριδικό πόλεμο» τις πρόσφατες παραβιάσεις εναέριου χώρου και κυβερνοεπιθέσεις στην ΕΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για στοχευμένη εκστρατεία αποσταθεροποίησης που απαιτεί αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση.
Κριστίν Λαγκάρντ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για τα ρωσικά assets

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι κάθε απόφαση της ΕΕ για αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ αναζητά τρόπους στήριξης της άμυνας της Ουκρανίας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Η ουκρανική πρόταση για δάνειο και αποζημιώσεις είναι παραίσθηση

Η Ρωσία χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την πρόταση της ΕΕ για χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας και προειδοποίησε για σκληρή απάντηση, σύμφωνα με τη δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα.
Μέτε Φρεντέρικσεν Δανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Σκληρή αντίδραση ΕΕ ζητά η πρωθυπουργός κατά Ρωσίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας ζήτησε ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στον «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας, επισημαίνοντας τις πρόσφατες υπερπτήσεις drones και τα φαινόμενα σαμποτάζ που απειλούν διάφορες χώρες της ΕΕ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν δισ. στη Ρωσία για εισαγωγές LNG

Η Ρωσία κερδίζει σημαντικά από τις πωλήσεις LNG στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Greenpeace. Παρά τις κυρώσεις σε πετρέλαιο και άνθρακα, οι εισαγωγές LNG συνεχίζονται. Η Yamal LNG φέρεται να αποκόμισε 40 δισ. δολάρια το 2022-2024.