ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εκλογές Πορτογαλία κάλπη
Φωτο: Shutterstock

Πορτογαλία: Την Τρίτη πιθανόν η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο πρότεινε χθες ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται εδώ και ένα χρόνο διακινδυνεύοντας την ανατροπή του και πρόωρες εκλογές.

Το υπουργικό συμβούλιο της Πορτογαλίας αποφάσισε να προχωρήσει με την πρόταση εμπιστοσύνης στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, στην οποία αντιτίθενται τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο πρότεινε χθες ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται εδώ και ένα χρόνο διακινδυνεύοντας την ανατροπή του και πρόωρες εκλογές --την τρίτη εδώ και λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Αν την απορρίψουν οι βουλευτές, η κυβέρνηση θα πέσει και θα αναλάβει υπηρεσιακό ρόλο εκκρεμούσης απόφασης του προέδρου Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για το αν θα διαλύσει τη βουλή και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο θεωρούν πιθανό πολλοί αναλυτές.

Στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης είναι μια συμβουλευτική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του πρωθυπουργού, η οποία έχει συνάψει συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες που η αντιπολίτευση λέει ότι έχουν ωφελήσει τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Μοντενέγκρο αρνείται ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή ζήτημα ηθικής τάξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Πορτογαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπεσε, δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός υπό παραίτηση Λουίς Μοντενέγκρου υπέστη καθαρή ήττα στην πορτογαλική εθνική αντιπροσωπεία, έπειτα από εβδομάδες καταγγελιών της αντιπολίτευσης για σύγκρουση συμφερόντων.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Στόχος μας η αυτοδυναμία για σταθερή διακυβέρνηση

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα επιστροφής στην πολιτική, αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα. Υπογράμμισε όμως ότι οι πολίτες θυμούνται και συγκρίνουν, επισημαίνοντας πως «στο Θησείο είδαμε μια παράσταση, όχι πολύ καλή».
Οζγκιούρ Οζέλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οζγκιούρ Οζέλ: Αρνείται διορισμούς στο CHP, επιτίθεται στον Ερντογάν

Ο Οζγκιούρ Οζέλ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, τονίζοντας πως το CHP δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις ή διορισμένες λύσεις, ζητώντας εσωκομματικό συνέδριο και εκλογές, κάνοντας λόγο για ζήτημα δημοκρατίας.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Συνταγματική τροπολογία Tisza για όριο θητείας πρωθυπουργού

Το Tisza κατέθεσε τροπολογία που περιορίζει σε οκτώ έτη τη θητεία του πρωθυπουργού, εμποδίζοντας ιδιαίτερα τον Όρμπαν να επιστρέψει στην εξουσία. Ο Μαγιάρ επιδιώκει ενίσχυση των θεσμών και αλλαγές στο υπάρχον Σύνταγμα.
Αεροδρόμιο Λισαβόνας εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία στο LUSA στην Πορτογαλία για την ανεξαρτησία του πρακτορείου

Σε απεργία προχώρησαν οι δημοσιογράφοι του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων LUSA διαμαρτυρόμενοι για αλλαγές που, όπως υποστηρίζουν, απειλούν την ανεξαρτησία τους. Η συμμετοχή είναι μαζική και η ροή ειδήσεων έχει σταματήσει.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών θέλουν οι πολίτες

Ο Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο protothema.gr, παρουσίασε τη στρατηγική, τις μεταρρυθμίσεις και τα ιδεολογικά θεμέλια της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η ΝΔ επιδιώκει σταθερότητα ενόψει των εκλογών του 2027.