«Σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης» κατά της Δύσης για να δυσχεράνουν τη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού έχουν αναπτύξει ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθώντας πρακτικές που εντείνουν τον πανικό και τη δυσπιστία των πολιτών έναντι των αρχών, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το Reuters.
Το έγγραφο της ΕΕ ανέφερε ότι η ρωσική εκστρατεία, προωθώντας ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο στα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά, χρησιμοποιεί αντιφατικές, συγκεχυμένες και κακόβουλες αναφορές για να καταστήσει δυσκολότερη για την ΕΕ την απάντησή της στην πανδημία.
«Μια σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης από ρωσικά κρατικά ΜΜΕ και μέσα που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με το COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε το εσωτερικό έγγραφο εννέα σελίδων, με ημερομηνία 16 Μαρτίου, χρησιμοποιώντας το όνομα της νόσου που μπορεί να προκληθεί από τον κορονοϊό.
«Ο πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινώσει την κρίση δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες (...) σύμφωνα με την ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου για προσπάθεια υπονόμευσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών», ανέφερε το έγγραφο που συντάχθηκε από το σκέλος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Μια βάση δεδομένων της ΕΕ έχει καταγράψει σχεδόν 80 περιπτώσεις παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό από τις 22 Ιανουαρίου, αναφέρει το έγγραφο, σημειώνοντας ρωσικές προσπάθειες για την ενίσχυση των ατεκμηρίωτων ιρανικών ισχυρισμών ότι ο κορονοϊός ήταν ένα βιολογικό όπλο των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ασθένεια προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα πριν περάσει στον άνθρωπο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για αβάσιμους ισχυρούς και επισήμανε την έλλειψη στο έγγραφο της ΕΕ συγκεκριμένου παραδείγματος ή σύνδεσης με συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης.
Το έγγραφο της ΕΕ ανέφερε παραδείγματα από τη Λιθουανία και την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ισχυρισμών ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης που είχε σταλεί στη Λιθουανία μολύνθηκε και νοσηλεύτηκε. Ανέφερε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες του ρωσικού κρατικού δικτύου RT στα ισπανικά ήταν η 12η πιο δημοφιλής πηγή ειδήσεων για τον κορονοϊό μεταξύ Ιανουαρίου και μέσων Μαρτίου, με βάση τον αριθμό των ειδήσεων που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ήταν σε επαφή με τις εταιρείες Google, Facebook, Twitter και Microsoft για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος της ΕΕ κατηγόρησε την Μόσχα ότι «παίζει με τις ζωές των ανθρώπων» και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της ΕΕ να «είναι πολύ προσεκτικοί» και να χρησιμοποιούν μόνο πηγές ειδήσεων που εμπιστεύονται.