ΓΔ: 2603.73 0.39% Τζίρος: 19.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:37
λογότυπο USAID ΗΠΑ
Το λογότυπο της USAID με αμερικανική σημαία, σύμβολο αμερικανικής βοήθειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόλις 294 από τους 10.000 εργαζόμενους της USAID θα κρατήσει ο Τραμπ

Η κυριότερη αμερικανική υπηρεσία που διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, με προϋπολογισμό κάπου 40 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2023, έχει μπει στο στόχαστρο του προγράμματος αναδόμησης της δημόσιας διοίκησης.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό να διατηρήσει λιγότερα από τριακόσια μέλη του προσωπικού της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), που ξεπερνούν τους 10.000 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα και εργάζονται κατά πλειονότητα σε χώρες του εξωτερικού, δήλωσαν χθες Πέμπτη τέσσερις κυβερνητικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η κυριότερη αμερικανική υπηρεσία που διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, με προϋπολογισμό κάπου 40 δισεκ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2023, έχει μπει στο στόχαστρο του προγράμματος αναδόμησης της δημόσιας διοίκησης με αιχμή του δόρατος τον Ίλον Μαρκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμμαχο και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ. Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης άρχισε να εφαρμόζεται αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικάνος, την 20ή Ιανουαρίου.

Τέσσερις πηγές του Reuters στην κυβέρνηση Τραμπ ενημερωμένες σχετικά διευκρίνισαν πως μόλις οι 294 εργαζόμενοι στη USAID θα παραμείνουν στις θέσεις τους, από τους οποίους οι 12 εργάζονται στη διεύθυνση που είναι αρμόδια για την Αφρική και 8 σε αυτή που είναι αρμόδια για την Ασία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τζον Μπράιαν Άτγουντ, που διετέλεσε επικεφαλής της USAID για πάνω από έξι χρόνια, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση, που ουσιαστικά θα καταργήσει μια υπηρεσία η οποία έχει καίρια συμβολή στην επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο.

«Πολύς κόσμος δεν θα επιβιώσει» αν καταργηθεί η υπηρεσία, προειδοποίησε ο κ. Άτγουντ, που πλέον είναι συνεργάτης του ινστιτούτου Γουότσον στο πανεπιστήμιο Μπράουν της Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν του ζήτησε σχόλιο το Reuters.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο επικεφαλής νέας επιτροπής για την κυβερνητική «αποτελεσματικότητα» Μασκ εξακόντισαν βαριές κατηγορίες σε βάρος της USAID, χαρακτηρίζοντάς τη ούτε λίγο ούτε πολύ «εγκληματική» οργάνωση. Χιλιάδες μέλη του προσωπικού της έχουν τεθεί σε αναγκαστική αργία, εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή είδαν τις συμβάσεις τους να λύνονται και προγράμματα κρίσιμα για την παραμονή στη ζωή ανθρώπων όπως αυτοί που πάσχουν από τον HIV έχουν παγώσει.

Την Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα θέσει σε αργία όλο το προσωπικό της υπηρεσίας σε παγκόσμια κλίμακα, ανακαλώντας χιλιάδες μέλη του προσωπικού από το εξωτερικό πίσω στις ΗΠΑ.

Σκοπός είναι η USAID να υπαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο ανέλαβε ήδη υπηρεσιακός διευθυντής της.

Για να προχωρήσει η υπαγωγή απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, όπου πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι του προέδρου Τραμπ έχουν πλειοψηφία και στα δυο σώματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Συνάντηση με Κιμ φέτος - 57 πυρηνικά όπλα στη Β. Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν εντός του έτους, υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 ισχυρά πυρηνικά όπλα και τόνισε πως οι σχέσεις του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είναι καλές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ κέρδισε ανήθικα χρήματα

Πολλοί Αμερικανοί θεωρούν πως ο Τραμπ και η οικογένειά του ωφελήθηκαν αθέμιτα από τα κρυπτονομίσματα μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ενώ πιστεύουν ότι οι πολιτικές του επηρεάζονται από τα προσωπικά του οικονομικά συμφέροντα.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Σεούλ και Ουάσινγκτον μείωσαν τα γυμνάσια μετά την κριτική Τραμπ

Η διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά έξι ημέρες, μετά τις επικρίσεις του Τραμπ που τις χαρακτήρισε εχθρικές προς τη Βόρεια Κορέα. Το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι οι στόχοι παραμένουν σταθεροί.
Στρατιωτικά ελικόπτερα πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Νότια Κορέα μειώνουν κατά 6 μέρες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ν. Κορέας-ΗΠΑ θα ολοκληρωθούν νωρίτερα, την Παρασκευή αντί για τις 27/8, μετά από ενστάσεις του Τραμπ για το κόστος και το μήνυμα προς τη Β. Κορέα, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Σεούλ.