ΓΔ: 2507.99 -0.16% Τζίρος: 247.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τοπίο του Λονδίνου
Τοπίο Λονδίνου με τη γέφυρα Westminster και το Μπιγκ Μπεν κατά το ηλιοβασίλεμα.

Ο Πύργος Γκρένφελ του Λονδίνου θα κατεδαφιστεί μετά το θάνατο 72 ανθρώπων

Η φονικότερη πυρκαγιά σε κατοικία στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέκαψε το 23 ορόφων συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών στις 14 Ιουνίου 2017.

Ο Πύργος Γκρένφελ του Λονδίνου, που κάηκε πριν από επτά χρόνια σε μια καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους, θα κατεδαφιστεί, δήλωσαν σήμερα οικογένειες θυμάτων και επιζώντες.

Η φονικότερη πυρκαγιά σε κατοικία στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέκαψε το 23 ορόφων συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών στις 14 Ιουνίου 2017.

Η οργάνωση Grenfell Next of Kin (GNK), που εκπροσωπεί συγγενείς από σχεδόν τα μισά θύματα, δήλωσε ότι η αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Άντζελα Ρέινερ ανακοίνωσε την απόφασή της σε συνάντηση με οικογένειες και επιζώντες χθες βράδυ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κατεδάφιση του πύργου, που συνεχίζει να υψώνεται στο δυτικό Λονδίνο, τυλιγμένος με προστατευτικό κάλυμμα, θα ξεκινήσει μετά την όγδοη επέτειο της τραγωδίας φέτος τον Ιούνιο.

Μηχανικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δήλωσαν ότι η στατικότητα του κτιρίου θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και το κτίριο ή μέρος αυτού που υπέστη σοβαρές ζημιές θα πρέπει να κατεδαφιστεί με προσοχή.

«Θέλουμε ολόκληρος ο πύργος να μπορούσε να στέκεται εκεί για πάντα; Ναι. Είναι επιλογή αυτό; Όχι, από δομική άποψη», δήλωσε το GNK.

Η οργάνωση Grenfell United δήλωσε ότι οι φωνές των οικογενειών των θυμάτων και των επιζώντων δεν εισακούστηκαν ούτε ελήφθησαν υπόψιν από την Ρέινερ κατά τη σύντομη, όπως τη χαρακτήρισαν, διαβούλευση τεσσάρων εβδομάδων. «Το να αγνοούνται οι φωνές των πενθούντων για το μέλλον του σημείου ταφής των αγαπημένων μας είναι επονείδιστο και ασυγχώρητο», δήλωσε η οργάνωση.

Το υπουργείο Στέγασης, Κοινοτήτων και Αυτοδιοίκησης δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο, αλλά η απόφαση επιβεβαιώθηκε από τον Τζο Πάουελ, μέλος του κοινοβουλίου για το Κένσινγκτον, την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο πύργος. Ο ίδιος δήλωσε μέσω ανάρτησης στο Χ ότι η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα: «Ο πύργος Γκρένφελ θα είναι πάντα στις καρδιές μας ως κοινότητας».

Δημόσια έρευνα για την καταστροφική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ, η τελική έκθεση της οποίας δημοσιεύθηκε τον περασμένο χρόνο επιρρίπτει σήμερα την ευθύνη σε παραλείψεις της κυβέρνησης, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και, κυρίως, των εταιριών που είχαν εμπλακεί στην επένδυση του εξωτερικού του κτιρίου με εύφλεκτο υλικό.

Αρκετοί επιζώντες και οικογένειες έχουν πει ότι η έρευνα έχει καθυστερήσει τις όποιες ποινικές διαδικασίες.

Επιτροπή που εξετάζει τη δημιουργία μελλοντικού μνημείου στον τόπο της τραγωδίας ανέφερε σε έκθεση του 2023 ότι, εάν κατεδαφιστεί ο πύργος, αυτό θα πρέπει να γίνει «με προσοχή και σεβασμό». Το τελικό σχέδιο για το μνημείο αναμένεται έως την άνοιξη του 2026 και η κατασκευή του θα μπορούσε να ξεκινήσει εκείνη τη χρονιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Εννέα τραυματίες από τις δασικές πυρκαγιές, ζητούν ενισχύσεις

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, με εννιά τραυματίες και πάνω από 100.000 στρέμματα να έχουν καεί στη Βουζέλα. Η χώρα ζήτησε βοήθεια από ευρωπαϊκά κράτη και το Μαρόκο.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Χρηματοδοτικό κενό 4,7 δισ. στην άμυνα από την κυβέρνηση Στάρμερ

Το νέο αμυντικό πρόγραμμα της Βρετανίας αφήνει κενό 4,7 δισ. λιρών, που πρέπει να καλυφθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό. Ο διάδοχος του Στάρμερ, Άντι Μπέρναμ, θα κληθεί να επιλύσει το δημοσιονομικό αυτό δίλημμα.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ εξήγγειλε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 15 δισ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, παρουσίασε το νέο αμυντικό σχέδιο της Βρετανίας με αύξηση χρηματοδότησης 15 δισ. στερλινών, με στόχο ετήσιες δαπάνες 80 δισ. έως το 2029 και αύξηση αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργοί ζητούν από τον Στάρμερ να ανακοινώσει πότε θα αποχωρήσει

Υπουργοί θα ζητήσουν από τον Στάρμερ να ανακοινώσει πότε θα αποχωρήσει, καθώς η επιστροφή του Μπέρναμ στη Βουλή αναζωπυρώνει τα σενάρια διαδοχής στην ηγεσία των Εργατικών, σύμφωνα με τους Times.