ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έκρηξη στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα χρειαστεί να «κάνουν παραχωρήσεις»

Ο πρώην στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον ουκρανικό πόλεμο, δήλωσε πως απαιτούνται παραχωρήσεις από αμφότερες τις πλευρές για την κατάπαυση του πολέμου.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο στρατηγός ε.α. Κιθ Κέλογκ, έκρινε χθες Κυριακή πως «και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις» για να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε όταν εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Κι οι δυο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, και θεωρώ πως και τα δυο μέρη θα κάνουν παραχωρήσεις», ανέφερε ο ειδικός επιτετραμμένος που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, επέμεινε.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας, τόσο των ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο, να φροντίσουμε να τερματιστεί ο πόλεμος», συνέχισε ο Κιθ Κέλογκ. «Και θεωρώ πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο μόνος που είναι ικανός να το καταφέρει», σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι «πεπεισμένος» ότι θα το επιτύχει.

«Ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι διατεθειμένος να συζητήσει, αφού περιφρόνησε άλλους ηγέτες, είναι ο πρόεδρος Τραμπ», επέμεινε ο ογδοντάρης στρατηγός ε.α., παρασημοφορημένος άλλοτε αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Πεζικού.

«Θα κάνουμε συζητήσεις με όλους (...) κατόπιν, πιθανόν στο εγγύς μέλλον, θα βρούμε τον τρόπο να βάλουμε τέλος σε αυτή τη σύρραξη. Κι αυτό θα είναι καλό και για τα δυο μέρη», διαβεβαίωσε.

Η προοπτική της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο θίγεται ολοένα περισσότερο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που εκλήφθηκε ως σημείο καμπής.

Ο Ρεπουμπλικάνος επέκρινε προεκλογικά τα μεγάλα ποσά που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τον στρατό της Ουκρανίας. Όμως έχει υιοθετήσει επίσης σκληρό τόνο έναντι της Ρωσίας, απειλώντας τη ιδίως με περαιτέρω κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με την Ουκρανία — αλλά όχι με τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο χαρακτηρίζει «έκνομο». «Δεν επαφίεται σ’ αυτόν να αποφασίσει», αντέτεινε χθες ο στρατηγός ε.α. Κέλογκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ελπίζει σε ενημέρωση Πούτιν από ΗΠΑ για ειρήνη

Το Κρεμλίνο εκφράζει την ελπίδα για σύντομη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ στη Ρωσία, με επίκεντρο την ειρήνη στην Ουκρανία και σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Γουίτκοφ ενημερώνεται σήμερα από Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες στο Όσλο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.