ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

H Κομισιόν εκφράζει τη θλίψη της για τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ

«Η ΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι οι χαμηλοί δασμοί προωθούν την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα και θα ανταποκριθεί σθεναρά εάν στοχοποιηθεί από άδικους δασμούς», προειδοποιεί η Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της που οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τους δασμούς σε προϊόντα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό επιβλαβές για όλες τις χώρες. Η αντίδραση των Βρυξελλών ήρθε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για το σκοπό αυτό, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι οι χαμηλοί δασμοί προωθούν την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα και θα ανταποκριθεί σθεναρά εάν στοχοποιηθεί από άδικους δασμούς», προειδοποιεί η Επιτροπή.

Ο Τραμπ έκανε χθες την απειλή του να αυξήσει τους δασμούς στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν το 40% των εισαγωγών της χώρας. Επέβαλε δασμούς 25 τοις εκατό σε αγαθά που προέρχονται από τον Καναδά και το Μεξικό και 10 τοις εκατό πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.

«Οι δασμοί οδηγούν σε άσκοπη οικονομική αναστάτωση και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Βλάπτουν όλες τις χώρες», σχολίασε η EC, δηλώνοντας ότι το άνοιγμα των αγορών και ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς εμπορίου είναι ουσιαστικής σημασίας για ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα επιβάλει δασμούς και σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Με την ευκαιρία αυτή, η ΕΚ είπε τώρα ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με προγραμματισμένους νέους δασμούς.

«Οι εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι οι πιο σημαντικές στον κόσμο. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις», τόνισε η επιτροπή, αφού ο Τραμπ είπε «απόλυτα» απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα επιβάλει δασμούς στην ΕΕ αφού στοχεύσει το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο παγώνει τη διαπραγμάτευση ΕΕ-ΗΠΑ λόγω Τραμπ και Γροιλανδίας

Το Ευρωκοινοβούλιο ανέστειλε τις εργασίες για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενο για τις απαιτήσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία και τις αμερικανικές απειλές για δασμούς σε ευρωπαϊκά κράτη που διαφωνούν με το σχέδιό του.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Επενδύσεις και ασφάλεια στην Αρκτική απέναντι σε Τραμπ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Νταβός, δεσμεύτηκε για δυναμική απάντηση στις απειλές του Τραμπ κατά της Ευρώπης και υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να χτίσει μία νέα, ανεξάρτητη Ευρώπη, αξιοποιώντας τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν υπόσχεται δυνατή απάντηση της ΕΕ στις απειλές Τραμπ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε στο Νταβός ξεκάθαρη απάντηση στις απειλές Τραμπ για Γροιλανδία και δασμούς, υποστηρίζοντας ότι τα γεωπολιτικά σοκ οδηγούν την ΕΕ σε πιο ανεξάρτητη πορεία.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες

Ο Τραμπ απείλησε με τελωνειακούς δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες λόγω άρνησης του Μακρόν να μπει στο «Συμβούλιο Ειρήνης». Το Παρίσι δηλώνει ότι δεν θα ανταποκριθεί θετικά στην αμερικανική πρόκληση προς το παρόν.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προτεραιότητα ο διάλογος με ΗΠΑ, στόχος η αποφυγή δασμών

Η ΕΕ δίνει έμφαση στο διάλογο και την αποκλιμάκωση απέναντι στις απειλές δασμών του Τραμπ, με έκτακτη συνάντηση ηγετών την Πέμπτη. Στόχος η αποφυγή εμπορικής σύγκρουσης που θα πλήξει καταναλωτές και επιχειρήσεις.