ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

ΥΠΕΞ αραβικών χωρών απορρίπτουν την πρόταση Τραμπ για τους Παλαιστίνιους

Οι υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο απέρριψαν την πρόταση του προέδρου.

Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών απορρίπτουν την πρόταση Τραμπ για τη μεταφορά Παλαιστινίων
Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών απέρριψαν σήμερα τη μεταφορά Παλαιστινίων από τα εδάφη τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, προβάλλοντας μια ενιαία στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που πρότεινε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία να υποδεχθούν κατοίκους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο δήλωσαν πως μια τέτοια ενέργεια θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή, θα διέσπειρε τη σύρραξη και θα υπονόμευε τις προοπτικές για ειρήνη.

«Επιβεβαιώνουμε την απόρριψή μας (οποιασδήποτε απόπειρας) να τεθούν σε κίνδυνο τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων, είτε μέσω εποικιστικών δραστηριοτήτων είτε εκδιώξεων είτε προσάρτησης γης είτε μέσω της εγκατάλειψης εδαφών από τους ιδιοκτήτες τους… υπό οποιαδήποτε μορφή ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δικαιολογίες», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Στο κείμενο οι υπογράφοντες σημειώνουν επίσης ότι ανυπομονούν να εργαστούν με τη διοίκηση Τραμπ με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή, που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.

Η συνάντηση έλαβε χώρα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα πρέπει να αναλάβουν Παλαιστίνιους από τη Γάζα, την οποία αποκάλεσε «χώρο κατεδάφισης» έπειτα από 15 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι οι περισσότεροι εκ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Επικριτές είπαν ότι αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με μία εθνοκάθαρση.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι απέρριψε την Τετάρτη την ιδέα η χώρα του να διευκολύνει τον εκτοπισμό κατοίκων της Γάζας και είπε ότι οι Αιγύπτιοι θα βγουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.

Εντούτοις, την Πέμπτη, ο Τραμπ επανέλαβε την ιδέα λέγοντας: «Κάνουμε πολλά για εκείνους και θα το κάνουν», σε μια προφανή αναφορά στην αμερικανική βοήθεια, μεταξύ άλλων τη στρατιωτική στήριξη, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ιορδανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με κυρώσεις αν δεν ανοίξει το Στενό του Χορμούζ

Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με πιο λογικό καθεστώς για ειρήνη με το Ιράν, προειδοποιώντας πως αν δεν ανοίξει το Στενό του Χορμούζ, απειλεί με αμερικανικές επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας και νερού της Τεχεράνης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Τραμπ προς Ιράν για το άνοιγμα του Στενού Χορμούζ

Νέα προειδοποίηση προς το Ιράν απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας με αμερικανικές επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές και ενεργειακά εργοστάσια αν δεν ανοίξει το Στενό του Χορμούζ και δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ασφαλές πέρασμα για 20 τάνκερ από τα Στενά του Χορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν με το Ιράν και εξασφάλισαν την ασφαλή διέλευση 20 πετρελαιοφόρων από το στενό του Χορμούζ, μετά το κλείσιμό του και την άνοδο στις τιμές πετρελαίου λόγω της σύρραξης στη Μ. Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανές πολυήμερες χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράν

Σύμφωνα με τη Washington Post, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράν διάρκειας εβδομάδων, με έφοδους ειδικών δυνάμεων, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί χτυπήματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μ. Ανατολή

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν αντίποινα σε αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή, ζητώντας επίσημη καταδίκη των αεροπορικών πληγμάτων, ενώ κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις.