ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Επιστήμονας σε εργαστήριο
Φώτο: Shutterstock

Tο κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες σύμφωνα με έρευνα

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19.

Μελέτη που διεξήχθη σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviours».

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19. Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία του κοινού έχει σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες: το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες είναι 3,62 (στην κλίμακα ως 1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία χώρα δεν δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες παραλλαγές ανάμεσα σε χώρες και περιοχές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία την Αλβανία (3,05). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%). Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό. Τα ευρήματα δείχνουν μάλιστα ότι πολλοί άνθρωποι σε πολλές χώρες αισθάνονται ότι οι προτεραιότητες της επιστήμης δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με τις δικές τους προτεραιότητες. Οι ερωτηθέντες θα ήθελαν να δίνεται υψηλή προτεραιότητα στην έρευνα που σχετίζεται με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την επίλυση ενεργειακών προβλημάτων και τη μείωση της φτώχειας. Αντίθετα, να μην δίνεται προτεραιότητα στην έρευνα για την ανάπτυξη της άμυνας και της στρατιωτικής τεχνολογίας και πιστεύουν ότι επιστήμη δίνει προτεραιότητα σε αυτούς τους δύο τομείς περισσότερο από ό,τι επιθυμούν.

Σημειώνεται ότι την έρευνα διεξήγε το TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκθεσιακό περίπτερο SECRETed
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Θέλουμε την Ελλάδα κορυφαίο κόμβο βιοτεχνολογίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ελλάδα στοχεύει να αναδειχθεί σε κόμβο βιοτεχνολογίας, ενισχύοντας τη διασύνδεση έρευνας και αγοράς, προωθώντας καινοτομία, επενδύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο των Επιστημών Υγείας.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταθερή η παχυσαρκία σε ανεπτυγμένες χώρες, αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες

Νέα μελέτη του Imperial College δείχνει ότι η αύξηση της παχυσαρκίας επιβραδύνεται στην Ελλάδα και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά συνεχίζεται στις φτωχότερες οικονομίες.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα: Πρόσκληση 3,8 εκατ. για μικροηλεκτρονική και υπερυπολογιστές

Η ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας καλεί ελληνικούς φορείς που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά έργα μικροηλεκτρονικής και υπερυπολογιστικής να υποβάλουν προτάσεις για εθνική συγχρηματοδότηση έως 14/7/2026, με συνολικό προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ.
δορυφόρος Prisma MICE1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτόξευση 6 νέων μικροδορυφόρων ενισχύει τον ελληνικό διαστημικό στόλο

Εξι νέοι ελληνικοί μικροδορυφόροι εκτοξεύθηκαν, αυξάνοντας τον εθνικό στόλο στους 17! Ενισχύουν την πολιτική προστασία, την κλιματική ανθεκτικότητα και φέρνουν τη χώρα στην πρωτοπορία της διαστημικής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η καινοτομία μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, τονίζει πως η έρευνα και καινοτομία ενισχύουν οικονομία, επιχειρηματικότητα και προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες.