ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Γενικές διακηρύξεις συνεργασίας χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα από τους G7

ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι ήταν «ευκαιρία να εκφράσουμε μια ισχυρή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την κρίση».

Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και με γενικές διακηρύξεις πρόθεσης συνεργασίας έκλεισε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας των ηγετών των G7. 

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν την έντονη επιθυμία τους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό που πιθανώς να είναι μια μακρά και δύσκολη υγειονομική κρίση,

«Ήταν η ευκαιρία να εκφράσουμε μια ισχυρή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την κρίση, να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε σε διαφορετικούς τομείς. Για εμάς, η προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών μας», τόνισε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Ο Μισέλ ανέφερε παράλληλα ότι η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τους ερευνητές στην αναζήτησή τους για ένα εμβόλιο.

«Ήταν επίσης η ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης να αποφασίσουμε να συνεργαστούμε περισσότερο ώστε να μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό να καταγράψουμε συγκεκριμένη πρόοδο, που είναι επίσης πολύ σημαντική», συμπλήρωσε.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Businessdaily, με τις αγορές να καταρρέουν και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να ζητούν συντονισμό ενεργειών των κυβερνήσεων για τη διαχείριση της επιδημίας και γενναία οικονομικά μέτρα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχουν, μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, η επιτυχία της οποίας θα κριθεί τελικά από τη διάθεση συνεργασίας που θα δείξει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Την τηλεδιάσκεψη ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι στην ατζέντα θα βρεθούν ο συντονισμός των προσπαθειών για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπειών για τον κορονοϊό, αλλά και των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Τραμπ ήταν αρχικά απρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτή την τηλεδιάσκεψη και το δέχθηκε μόνο αφού του άσκησαν ισχυρή πίεση ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενορχήστρωσε μια παρασκηνιακή εκστρατεία πίεσης του Τραμπ, καθώς ανησυχεί ότι το G7 δεν θα καταφέρει να φθάσει σε τέτοια συντονισμένη απάντηση στην πανδημία, που θα άλλαζε το κλίμα διεθνώς.

Οι τελευταίες μονομερείς ενέργειες του Τραμπ για την απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ευρώπη, όπως και το δημοσίευμα που αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε γερμανική εταιρεία, που εργάζεται για την ανακάλυψη εμβολίου, για να μεταφέρει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ βαραίνουν το κλίμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τον Λευκό Οίκο.

Σε επίπεδο μεγάλων κεντρικών τραπεζών, πάντως, η συνεργασία είναι καλύτερη, όπως έδειξε η πρωτοβουλία της Fed να μειώσει κατά 0,25% το κόστος των συμβάσεων swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια.

Το μεγάλο ζητούμενο από τους ηγέτες των Επτά είναι ο συντονισμός της δημοσιονομικής απάντησης στην κρίση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη πάρει σημαντικά μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας, αλλά, όπως έχει τονίσει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «η απάντηση πρέπει, πρώτα και κύρια, να είναι δημοσιονομική». Η Μέρκελ, πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι μπορεί να συμφωνηθεί μια ισχυρή, συντονισμένη απάντηση.

Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι έχει γίνει ζημιά στις σχέσεις με την Ευρώπη από την απαγόρευση των πτήσεων και τόνισε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για κοινή ανακοίνωση που περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για τη συνεργασία μεταξύ των Επτά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί.

Στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για μονομερείς ενέργειες η πλευρά του Λευκού Οίκου απαντά ότι δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, αλλά και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προχώρησαν σε μονομερή επιβολή ανάλογων περιορισμών, ενώ και η Ε.Ε., χωρίς να συζητήσει με τους εταίρους διεθνώς, προχώρησε στην απαγόρευση εξαγωγών ιατρικού προστατευτικού υλικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργοί Άμυνας G7: «Μη αναστρέψιμη» η πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Μαζί με την Ιταλία, η G7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του ΝΑΤΟ και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεν Ουμέροφ συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Φραγκίσκος: Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να συνδυάζεται με την ηθική

Αναφερόμενος στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στον πλανήτη μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί η χρήση των λεγόμενων «αυτόνομων, θανατηφόρων όπλων» και να απαγορευθεί η χρήση τους.
Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ηγέτες της G7 υπόσχονται υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι δέχθηκαν χθες, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκαν τη χορήγηση 50 δισ. δολαρίων που θα αντληθούν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-Ιαπωνία: Υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

Η Ουκρανία, περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχει υπογράψει 15 παρόμοιες συμφωνίες με τις οποίες εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους συμμάχους της.