ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πλήγμα έως 2,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη από την επιδημία

Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Η πανδημία του κοροναϊού θα βυθίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ύφεση φέτος, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, εκτιμώντας ότι το μπλοκ κινδυνεύει με πλήγμα 2-2,5%.

Το ξέσπασμα της επιδημίας έχει πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να κλείσουν τα σύνορά τους, αλλά και κυβερνήσεις στο να επιβάλουν καραντίνα, με την Ευρώπη να είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

«Προφανώς αναμένουμε ύφεση κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Μπρετόν στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business. «Είμαστε σε πόλεμο με τον ιό. Σε οικονομικό πόλεμο».

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που ζητούν μαζικά και συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στην Ευρώπη. Έως τώρα τα περισσότερα οικονομικά μέτρα για να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο.

«Πριν από την κρίση, (αναμέναμε) περίπου 1,4% (οικονομική) ανάπτυξη για το σύνολο της ηπείρου, τώρα αναμένουμε αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ 2% και 2,5%», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν αργότερα σήμερα το πώς να συντονίσουν την απάντησή τους απέναντι στον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Προσφυγή στο Δικαστήριο για το νόμο περί «ξένης επιρροής»

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.