Ο Βρετανός πρωθυπουργός Kιρ Στάρμερ προώθησε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας, αποτελούμενης από εκατό δημόσιους υπαλλήλους και εξαρτώμενης από το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου, για την «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνία για το Brexit που επισφραγίστηκε το 2020 από τον Μπόρις Τζόνσον, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.
Η ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Κέμι Μπαντένοχ, αντέδρασε οργισμένα στην είδηση και προειδοποίησε ότι ο Στάρμερ «θέλει να οδηγήσει τη χώρα στη ζώνη άνεσής της με την ΕΕ». «Σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης των νησιών Τσάγκος, ο πρωθυπουργός έχει δώσει τα πάντα χωρίς να πάρει τίποτα σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε η Μπαντένοχ.
Ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Φροστ ήταν ακόμη πιο ισχυρός και παρομοίασε τη νέα μονάδα με «ομάδα παράδοσης» στις Βρυξέλλες. «Αυτή η τεράστια ενότητα για επαναδιαπραγμάτευση είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχα για να διαπραγματευτώ την αρχική συμφωνία», δήλωσε ο Φροστ στη Mail την Κυριακή. «Αν δεν καταφέρουμε να το σταματήσουμε, αυτή η χώρα θα επιστρέψει στην τροχιά της ΕΕ».
«Ακολουθούν κρυφά τα σχέδιά τους για να μας επαναφέρουν σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, να συμμορφωθούν με το Δικαστήριο της ΕΕ και να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να αλιεύουν επ' αόριστον στα ύδατά μας», πρόσθεσε ο Φροστ. «Όλα τα μέλη αυτής της κυβέρνησης θέλουν να επιστρέψουν στην ΕΕ μια μέρα. Το μόνο πράγμα που το εμποδίζει είναι η κοινή γνώμη».
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, που χρηματοδοτήθηκε από το think tank European Council on Foreign Relations (ECFR), αποκάλυψε, ωστόσο, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης «προσέγγισης» με την ΕΕ στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς και των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αναβίωσε τις ελπίδες για μια οριστική μεταστροφή τις τελευταίες εβδομάδες, με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση μεταξύ του Κιρ Στάρμερ και της προέδρου της Koμισιόν τον Φεβρουάριο και στη σύνοδο κορυφής για την επαναδιαπραγμάτευση του Brexit. η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε βρετανικό έδαφος το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Παρά την υπόσχεση του Στάρμερ να «επαναφέρει» τις σχέσεις με την ΕΕ, η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει μέχρι στιγμής ενεργήσει με εξαιρετική προσοχή και δεν ήθελε καν να πιάσει τα δάχτυλά του με τη συμφωνία κινητικότητας των νέων, η οποία θα διευκόλυνε τις πανεπιστημιακές σπουδές και τις θεωρήσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους μεταξύ 18 και 30 ετών.
«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην τελωνειακή ένωση, την ενιαία αγορά ή την ελεύθερη κυκλοφορία», ήταν η απάντηση στην εφημερίδα The Mail on Sunday από έναν εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος προέβλεψε ότι η βρετανική κυβέρνηση «θα προστατεύσει τα συμφέροντα του αλιευτικού μας τομέα». Ο προαναφερθείς εκπρόσωπος αναγνώρισε, ωστόσο, την πρόθεση της κυβέρνησης να «επαναφέρει τις σχέσεις με την ΕΕ για να ενισχύσει τη συνεργασία, να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς και να άρει τους εμπορικούς φραγμούς για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης».
Η νέα μονάδα για τις σχέσεις με την ΕΕ θα ενσωματωθεί στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου και θα διευθύνεται από έναν δεύτερο μόνιμο γραμματέα, με απευθείας γραμμή με τον πρωθυπουργό και υπό την εποπτεία του γραμματέα για τις σχέσεις με την ΕΕ, Νικ Τόμας Σάιμοντς.