ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φρανσουά Μπαϊρού πορτρέτο
Φωτογραφία Shutterstock

Γαλλία: Πιθανή η τοποθέτηση Μπαϊρού στη θέση του πρωθυπουργού

Η νέα κυβερνητική ομάδα αναμένεται να αντικαταστήσει αυτή της οποίας ηγήθηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του.

Ο στενός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά για τη διαδοχή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, αναμενόταν στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν γύρω στις 08:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού του σήμερα το πρωί.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο Μακρόν υποδέχεται τον 73χρονο Μπαϊρού στο Ελιζέ για να του ανακοινώσει τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού ή αντιθέτως για να του εξηγήσει τους λόγους που δεν θα γίνει αυτό.

Ο Μακρόν ανέβαλε την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού ως σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του, ενώ την Τρίτη είχε δηλώσει ότι ήθελε να ανακοινώσει τον μελλοντικό επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης εντός 48 ωρών.

Η νέα κυβερνητική ομάδα αναμένεται να αντικαταστήσει αυτή της οποίας ηγήθηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του από ακροδεξιούς και αριστερούς βουλευτές, βυθίζοντας τη Γαλλία στη δεύτερη μεγάλη πολιτική της κρίση σε έξι μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ο Μακρόν άλλαξε ημερομηνίες λόγω ατζέντας Τραμπ, λέει ο Λευκός Οίκος

Η Γαλλία μετέθεσε διακριτικά τις ημερομηνίες της συνόδου G7, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Η σύνοδος θα γίνει 15-17 Ιουνίου αντί για 14-16, λόγω εκδήλωσης γενεθλίων του Τραμπ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο Μακρόν δηλώνει «όχι» στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα καταψηφίσει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, επικαλούμενος ομόφωνη πολιτική απόρριψη. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των αγροτών και αναγνώρισε τις προσπάθειες της Επιτροπής, αλλά επιμένει στη διαφωνία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Συμμαχία των Πρόθυμων στηρίζει ουσιαστικά την Ουκρανία

Ο Μακρόν από το Παρίσι απέρριψε αποικιοκρατία και υποτέλεια, υπογράμμισε την ισχυρή αμυντική θέση της Γαλλίας έναντι άλλων χωρών της ΕΕ και διαβεβαίωσε για στήριξη στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προειδοποίηση για νεοαποικιακές διαθέσεις μεγάλων δυνάμεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην ετήσια ομιλία του προς τους Γάλλους πρεσβευτές, κατήγγειλε την απομάκρυνση των ΗΠΑ από συμμάχους και κανόνες και προειδοποίησε για νεοαποικιακή επιθετικότητα και νέο ιμπεριαλισμό των μεγάλων δυνάμεων.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προειδοποίηση για νέο αποικιακό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από ορισμένους συμμάχους και αποδεσμεύονται από διεθνείς κανόνες, προειδοποιώντας για «νεοαποικιακή επιθετικότητα» και έναν κόσμο όπου οι μεγάλες δυνάμεις μοιράζουν τα συμφέροντά τους.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: 35 χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ, υπόσχονται εγγυήσεις στην Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι αποτέλεσε σημαντικό βήμα για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με 35 δυτικές χώρες να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας. Ιδρύεται νέο επιχειρησιακό κέντρο για τον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων.