ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ο Μακρόν συγκαλεί συνάντηση με τα κόμματα για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης

Ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε στην σύγκληση της σύσκεψης λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ήδη δηλώσει πως δεν προτίθεται να επιδιώξει την πτώση της επόμενης κυβέρνησης.

Με βασικό στόχο την δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος και την επιλογή ενός πρωθυπουργού που θα παρέχουν εχέγγυα βιωσιμότητας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα το απόγευμα σύσκεψη των επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που κινούνται μεταξύ της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς και ενός τμήματος της Αριστεράς, αφήνοντας εκτός τον ακροδεξιό Έθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν. 

Επιδίωξη του Γάλλου προέδρου είναι η επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας, στο πλαίσιο των παρόντων, ότι δεν προτίθενται, για κάποιο τουλάχιστον χρονικό διάστημα, να υπερψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής, όπως συνέβη στην περίπτωση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε στην σύγκληση της σύσκεψης λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ήδη δηλώσει πως δεν προτίθεται να επιδιώξει την πτώση της επόμενης κυβέρνησης, ανεξαρτήτως του αν θα μετάσχει, ή όχι σε αυτήν, ενώ στις τάξεις των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών κυριαρχεί η άποψη περί συμμετοχής, ενδεχομένως, σε ένα κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο της Αριστεράς. 

Την συμμετοχή των αριστερών κομμάτων στη σύσκεψη κατήγγειλε η Ανυπότακτη Γαλλία, της οποίας ο βασικός στόχος είναι να οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον της Γαλλίας χωρίς τα ένδεκα εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψήφισαν το κόμμα του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Τηλεφωνικές επαφές με τον Ιρακινό πρωθυπουργό και ευρωπαίους ηγέτες

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με ηγέτες Ιράκ και Ευρώπης για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ γαλλικά πλοία κατευθύνονται στη Μεσόγειο για προστασία πολιτών. Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στον πόλεμο.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς βίας να ξεκαθαρίσουν θέσεις

Ο Μακρόν ζήτησε από πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς βίας να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Η κυβέρνηση καταδικάζει όλες τις πράξεις βίας. Το υπ. Εσωτερικών ερευνά αν η «Νέα Φρουρά» συνεχίζει τη δράση της μετά τον θάνατο εθνικιστή στη Λυών.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύμβουλος Μακρόν στη Μόσχα για προετοιμασία διαλόγου με Πούτιν

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, Εμανουέλ Μπον, επισκέφθηκε διακριτικά τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, προετοιμάζοντας πιθανή επικοινωνία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν, μετά από τέσσερα χρόνια παύσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καταδίκη δηλώσεων Τραμπ για στρατιώτες ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο Μακρόν επαναλαμβάνει την ευγνωμοσύνη της Γαλλίας στις οικογένειες στρατιωτών που έπεσαν στο Αφγανιστάν, απαντώντας στους ισχυρισμούς Τραμπ ότι οι στρατιώτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στον πόλεμο.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν προς κόμματα: Οικοδομήστε συνασπισμούς ή βρείτε συμβιβασμούς

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως το ζήτημα του προϋπολογισμού αφορά την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, ενώ για πιθανή νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης αρνήθηκε να σχολιάσει υποθετικά σενάρια. Υπερασπίστηκε την πρόσφατη απόφασή του.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το συνταξιοδοτικό

Ο Μακρόν δήλωσε πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ανεστάλη για να αποφευχθεί πρόταση μομφής. Ζήτησε ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.