Οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση πολλαπλασιάστηκαν καθώς συνεχίζεται η κεραυνοβόλα επίθεση τζιχαντιστών και ανταρτών που οδήγησε στην κατάληψη πελώριων τομέων της βόρειας Συρίας κι εγείρει φόβους περί πλήρους αναζωπύρωσης του πολέμου που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατήγγειλε προσπάθεια να «χαραχθεί ξανά» ο χάρτης της Μέσης Ανατολής καθώς οι εχθροπραξίες, οι πρώτες αυτού του εύρους από το 2020, κι οι ρωσικοί και συριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Ως το Σάββατο πάνω από 48.500 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί στην Ιντλίμπ και στο βόρειο Χαλέπι, σε βορειοδυτικούς τομείς της χώρας, οι μισοί και πλέον από τους οποίους είναι παιδιά, ανέφερε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για ταχύτατα μεταβαλλόμενη κατάσταση.
«Ανησυχητικό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή», σχολίασε ο επικεφαλής του OCHA Τομ Φλέτσερ μέσω X.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «θορυβημένος» για την «πρόσφατη κλιμάκωση της βίας» κι απευθύνει έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Η Ουάσιγκτον κάλεσε «όλες τις χώρες» να αναλάβουν πρωτοβουλία για να εξασφαλιστεί η «αποκλιμάκωση», ομοίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ταυτόχρονα «καταδίκασε» τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς «εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών».
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, την άνοιξη του 2011, το συριακό καθεστώς απώλεσε τον έλεγχο ολόκληρου του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας — η ήττα είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τη Δαμασκό—, μετά την ευρείας κλίμακας επίθεσης τζιχαντιστών και ανταρτών που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.
Σε ανταπόδοση, η αεροπορία της Ρωσίας και της Συρίας βομβάρδισαν τομείς που ελέγχουν οι οργανώσεις αυτές στην επαρχία Ιντλίμπ και στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σκοτώνοντας 15 αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε οπτικό υλικό του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται οπλισμένοι τζιχαντιστές κι αντάρτες να περιπολούν στην πόλη του Χαλεπιού, κοντά στο ιστορικό φρούριο και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης περίπου δυο εκατομμυρίων κατοίκων. «Επικρατεί αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει», είπε κάτοικος τηλεφωνικά στο πρακτορείο, χωρίς να δώσει το όνομά του.