Οι κυριότερες παρατάξεις των αυτονομιστών που πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο Μαλί ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως ενώνουν τις δυνάμεις τους, μεταμορφώνονται στο «Μέτωπο Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (ΜΑΑ)», με ανακοίνωσή τους.
Η ίδρυση «πολιτικοστρατιωτικής οντότητας» με σκοπό να πραγματώσει «τους πόθους του λαού του Αζαουάντ για αυτοδιάθεση» ανακοινώθηκε από αξιωματούχους του Διαρκούς Στρατηγικού Πλαισίου για την Υπεράσπιση του Λαού του Αζαουάντ (ΔΣΠ-ΥΛΑ). Πρόκειται για συμμαχία ένοπλων αυτονομιστικών οργανώσεων, με κυρίαρχο στοιχείο τη φυλή των Τουαρέγκ, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2024. Η νέα συμμαχία ανακοινώθηκε έπειτα από συναντήσεις που διεξήχθησαν από την Τρίτη ως χθες Σάββατο.
Αζαουάντ αποκαλούν οι Τουαρέγκ το βόρειο Μαλί, που αυτονομιστικές οργανώσεις πολεμούν για να αποκτήσει ανεξαρτησία εδώ και χρόνια.
Οι αυτονομιστές έχασαν τον έλεγχο πολλών κοινοτήτων στον βορρά όταν εξαπολύθηκε ευρείας κλίμακας επίθεση του στρατού περί τα τέλη του 2023, που κορυφώθηκε με την πολιορκία και την κατάληψη της πόλης Κιντάλ, προπυργίου του αυτονομιστικού κινήματος και μείζονος διακυβεύματος για το κεντρικό κράτος, που δεν παύει να λέει πως σκοπός έχει την αποκατάσταση της «εθνικής κυριαρχίας» σε όλη την επικράτεια.
Το Μέτωπο Απελευθέρωσης το Αζαουάντ από την πλευρά του επαγγέλλεται την «απόλυτη ελευθερία» της περιοχής και θέλει να εγκαθιδρύσει δικές του «αρχές», κατά την ανακοίνωση.
Η ίδρυση της νέας συμμαχίας αποφασίστηκε εξαιτίας των «σφαγών» αμάχων, που κατά το κείμενο διέπραξαν ο στρατός του Μαλί και ρώσοι σύμμαχοί του, καθώς και της παραβίασης συμφωνιών που είχαν υπογραφτεί στο παρελθόν με το Μπαμακό.
Η νέα συμμαχία κάλεσε «όλους τους γιους του Αζαουάντ», ανεξαρτήτως «ιδεολογίας», να εργαστούν για να υπάρξει «ένωσή τους» και τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να «αναγνωρίσουν το ΜΑΑ ως μοναδικό αντιπρόσωπο του λαού του Αζαουάντ».
Πρόσθεσε ότι αποφάσισε να υιοθετήσει νέα σημαία.
Το Μαλί, φτωχή και περίκλειστη χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση αφότου ξέσπασαν το 2012 εξεγέρσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών στον Βορρά.
Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στο Μαλί με τα δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα του 2020 και του 2021 τερμάτισαν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, την άλλοτε αποικιακή δύναμη, και στράφηκαν στη Ρωσία.