Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες που ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές καταδίκασαν τη συμφωνία COP29 που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, αλλά επαινέθηκε και υπερασπίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και άλλους.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, οι εκπρόσωποι της COP29 συμφώνησαν να παρέχουν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, εκ των οποίων περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να προέρχονται από πλούσιες, βιομηχανικές χώρες.
Η συμφωνία για 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα παρέχουν οι πλουσιότερες χώρες είναι ένα «αστείο» και μια «προσβολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νιγηρίας στις συνομιλίες.
Ο εκπρόσωπος της Ινδίας διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει με την απόφαση επειδή οι δεσμεύσεις ήταν πολύ χαμηλές.
Η κριτική δεν μπορεί να αλλάξει την ισχύουσα συμφωνία. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις είναι πιθανό να καταχωρηθούν στα πρακτικά. Το Αζερμπαϊτζάν, οικοδεσπότης της COP29, ολοκλήρωσε γρήγορα το κρίσιμο κείμενο, αφήνοντας αρκετές χώρες να αισθάνονται παραμελημένες και παραμελημένες.
Ο εκπρόσωπος της Βολιβίας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αφήνονται μόνες τους να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάστασή τους στην κλιματική κρίση. Είπε ότι μπαίνουμε σε μια εποχή στην οποία όλοι θα ενδιαφέρονται μόνο να σώσουν τον εαυτό τους.
Τα βιομηχανικά έθνη φέρουν ιστορική ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη και έτσι η βοήθεια για το κλίμα δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά «νομική υποχρέωση», πρόσθεσε.
Η παγκόσμια οργάνωση για την κλιματική αλλαγή Greenpeace καταδίκασε τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι διαπραγματευτές είχαν υποχωρήσει στα συμφέροντα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί, είναι απογοητευμένοι», δήλωσε ο Τζάσπερ Ινβέντορ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Greenpeace στην COP29. Κάλεσε τη συμφωνία για τις πλουσιότερες χώρες να παράσχουν 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δολάρια σε φτωχότερους ανθρώπους για τις ανάγκες τους που σχετίζονται με το κλίμα είναι «θλιβερά ανεπαρκή» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και άλλοι θα προσβλέπουν στην COP30, τη διάσκεψη στο Belém της Βραζιλίας, το επόμενο έτος για να διορθώσει τη συμφωνία.
«Δεν θα τα παρατήσουμε», τόνισε.
Η εμπειρογνώμονας της Greenpeace για την κλιματική πολιτική, Τρέισι Κάρτι, σημείωσε ότι ο οικονομικός στόχος δεν παρέχει εγγυήσεις ότι ο λογαριασμός δεν θα καλυφθεί από δάνεια ή ιδιωτική χρηματοδότηση, παρά από «τη δημόσια χρηματοδότηση που χρειάζονται απεγνωσμένα οι αναπτυσσόμενες χώρες». Η ίδια και άλλοι αξιωματούχοι της Greenpeace κάλεσαν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να πληρώσει.
Ο Φρέντ Νέγιου, ένας παναφρικανικός πολιτικός στρατηγικός αναλυτής της Greenpeace Africa, έκανε μερικά από τα πιο αιχμηρά σχόλια, αποκαλώντας τη συμφωνία «αποικιοκρατία για το κλίμα». Συνέκρινε το ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων. δολάρια προσφέροντας σε κάποιον μια «πιπέτα για να γεμίσει τον ωκεανό».
«Ήλπιζα σε πιο φιλόδοξα αποτελέσματα - τόσο όσον αφορά τη χρηματοδότηση όσο και τον μετριασμό - για να ανταποκριθώ στην κλίμακα της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε, αλλά η συμφωνία που επιτεύχθηκε παρέχει ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσίευμά του στο X.
Τα χρήματα πρέπει να σταλούν επειγόντως, διότι πολλές υπερχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες, που επλήγησαν από καταστροφές και υστερούν στην επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα χρειάζονται αμέσως.