Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διορίσει τον εξέχοντα επενδυτή Σκοτ Μπεσέντ ως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Wall Street παρακολουθεί στενά ποιον θα επιλέξει ο Τραμπ, ειδικά δεδομένων των σχεδίων του να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο μέσω δασμών και να επεκτείνει και ενδεχομένως να επεκτείνει τη σειρά φορολογικών περικοπών που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.
Η επιλογή του 62χρονου Μπεσέντ, ο οποίος έχει περάσει την καριέρα του στα οικονομικά, δίνει στη Wall Street έναν συνήγορο υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης και της απορρύθμισης. Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι ο διορισμός του ήταν μια ανακούφιση, καθώς κατανοεί τις αγορές και ο διορισμός του θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα σοβαρών δασμών.
Η ανακοίνωση επισφραγίζει μια εβδομάδα όπου η παρουσίαση των μεγάλων ονομάτων της Wall Street για τη δουλειά κυμαινόταν σε καθημερινή βάση.
Άλλα ονόματα που είχαν εξεταστεί περιελάμβαναν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apollo Global Management Μαρκ Ρόουαν και τον πρώην διοικητή της Federal Reserve Κέβιν Γουάρς. Ο επενδυτής Τζον Πόλσον ήταν επίσης κορυφαίος υποψήφιος, αλλά εγκατέλειψε, ενώ ο βετεράνος της Wall Street Χάουαρντ Λάτνικ, ένας άλλος υποψήφιος, διορίστηκε επικεφαλής του Υπουργείου Εμπορίου.
Η επιλογή ήρθε μετά από ημέρες διαβουλεύσεων από τον Τραμπ, καθώς ταξινομούσε μια μεταβαλλόμενη λίστα υποψηφίων. Ο Μπέσεντ περνούσε μέρα με τη μέρα στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα παρέχοντας οικονομικές συμβουλές, σύμφωνα με πηγές, μια εγγύτητα με τον εκλεγμένο πρόεδρο που μπορεί να τον βοήθησε να επικρατήσει.
«Ο Σκοτ είναι ευρέως σεβαστός ως ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς επενδυτές και γεωπολιτικούς και οικονομικούς στρατηγικούς αναλυτές στον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα σε δήλωση που κυκλοφόρησε στο Truth Social.
Ο Μπέσεντ, έχει περάσει την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά, δουλεύοντας για τον δισεκατομμυριούχο μακροοικονομικών επενδύσεων Τζορτζ Σόρος και τον γνωστό short seller Τζιμ Χάνος, καθώς και διευθύνοντας το δικό του hedge fund.
Ως διαχειριστής χρημάτων, έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα στη νίκη του Τραμπ αφού εντόπισε αυτό που αποκάλεσε «ανωμαλία στην αγορά» - ότι δηλαδή οι πολιτικοί αναλυτές και οι αναλυτές της αγοράς ήταν πολύ αρνητικοί για το τι θα σήμαινε μια νίκη του Τραμπ. Ο Μπέσεντ υποστήριξε τη φορολογική μεταρρύθμιση και την απορρύθμιση, ιδιαίτερα για να τονώσει περισσότερο τον τραπεζικό δανεισμό και την παραγωγή ενέργειας, όπως σημειώνεται σε πρόσφατο άρθρο γνώμης που έγραψε για την The Wall Street Journal.
Η άνοδος της αγοράς μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, έγραψε, σηματοδότησε τις προσδοκίες των επενδυτών για «υψηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερη μεταβλητότητα και πληθωρισμό και μια αναζωογονημένη οικονομία για όλους τους Αμερικανούς». «Ο Μπεσέντ ήταν στην πλευρά των λιγότερο επιθετικών για τους δασμούς», δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ της Oxford Economics, προσθέτοντας ότι η επιλογή του καθιστά λιγότερο πιθανούς τους υψηλούς δασμούς που πρότεινε ο Trump στην προεκλογική εκστρατεία.