ΓΔ: 2477.54 -0.33% Τζίρος: 222.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:39
Λούλα ντα Σίλβα προφίλ

Βραζιλία: Η αστυνομία συνέλαβε 5 άτομα με στόχο τη δολοφονία του Λούλα

Για να σκοτώσουν τον Λούλα, οι συνωμότες σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν δηλητήριο ή χημικά «για να προκαλέσουν οργανική κατάρρευση», δεδομένης της ευάλωτης υγείας του και των συχνών επισκέψεων στο νοσοκομείο.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε πέντε άτομα που φέρονται να σχεδίαζαν τη δολοφονία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του αντιπροέδρου του και ενός κορυφαίου δικαστή στο πλαίσιο απόπειρας πραξικοπήματος του 2022.

Οι ύποπτοι -κυρίως στρατιωτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου ενός απόστρατου στρατηγού- σκόπευαν να εμποδίσουν τον Λούλα να αναλάβει τα καθήκοντά του μετά την ήττα του από τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου στις εκλογές του Οκτωβρίου 2022.

Ο αντιπρόεδρος Τζεράλντο Αλκμίν και ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεχάντρε Ντε Μοράες ήταν επίσης στόχοι της συνωμοσίας του Δεκεμβρίου 2022, δήλωσε η αστυνομία.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι άνδρες παρακολουθούσαν τον Μοράες για να τον «συλλάβουν παράνομα και πιθανώς να τον δολοφονήσουν» και στη συνέχεια «σχεδίασαν τις δολοφονίες» του Λούλα και του Αλκμίν «με σκοπό να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και να περιορίσουν την ελεύθερη άσκηση της δημοκρατίας», σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Οι συνωμότες άρχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις των στόχων τους ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, μετά από μια συνάντηση στο σπίτι του πρώην υπουργού Άμυνας Γουόλτερ Μπράγκα Νέτο, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος σύντροφος του Μπολσονάρου εκείνη τη χρονιά, ανέφερε η αστυνομία.

Για να σκοτώσουν τον Λούλα, οι συνωμότες σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν δηλητήριο ή χημικά «για να προκαλέσουν οργανική κατάρρευση», δεδομένης της ευάλωτης υγείας του και των συχνών επισκέψεων στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία. Για να σκοτώσουν τον Μοράις, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ύποπτοι εξέτασαν διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της «χρήσης εκρηκτικού μηχανισμού ή δηλητηρίασης σε επίσημη δημόσια εκδήλωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Έφηβος πυροβολεί σε σχολείο, σκοτώνει δύο υπαλλήλους

Δεκατριάχρονος πυροβόλησε σε σχολείο στη Ρίο Μπράνκου, Βραζιλία, σκοτώνοντας δύο υπαλλήλους και τραυματίζοντας άλλους δύο. Συνελήφθησαν τόσο ο ίδιος, όσο και ο πατέρας του, ιδιοκτήτης του όπλου.
Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Πέμπτος αστυνομικός πεθαίνει μετά την αιματηρή επιχείρηση σε φαβέλα

Ένας ακόμη αστυνομικός υπέκυψε μετά από επιχείρηση κατά συμμορίας ναρκωτικών στις φαβέλες του Ρίο, αυξάνοντας στους πέντε τους νεκρούς αστυνομικούς της επίθεσης, που άφησε συνολικά 122 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό στη Βραζιλία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 34χρονου στη Μήλο για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης

Συνελήφθη 34χρονος στη Μήλο για διακίνηση κοκαΐνης, μετά από στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση. Βρέθηκαν 186,3 γραμμάρια ναρκωτικών, μετρητά, κινητά και ζυγαριά. Οδηγείται στην Εισαγγελία Σύρου.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Μέιν: Νεκρός από πυρά με εμπλοκή πρακτόρων ICE, λένε ΜΜΕ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς στο Μπίντεφορντ του Μέιν, με εμπλοκή πρακτόρων της ICE. Η πολιτειακή αστυνομία και το FBI διερευνούν το συμβάν, λίγες μέρες μετά από ανάλογο περιστατικό στο Τέξας.
Αστυνομικός ΗΠΑ στο καθήκον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βρετανία συνελήφθη 46χρονη καταζητούμενη για τον εμπρησμό στη Marfin

Συνελήφθη στη Βρετανία 46χρονη Ελληνίδα, κατηγορούμενη για τον εμπρησμό στη Marfin το 2010. Ενεργοποιήθηκε η Ερυθρά Αγγελία και αναμένονται διαδικασίες έκδοσης. Η ίδια δηλώνει αθώα και ότι σκόπευε να επιστρέψει αυτοβούλως στην Ελλάδα.