ΓΔ: 1380.29 -0.31% Τζίρος: 5.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:46:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Unicef: 420.000 παιδιά πλήττονται από την ακραία ξηρασία στον Αμαζόνιο

Η ιστορική ξηρασία, που οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή σύμφωνα με ειδικούς, πλήττει σκληρά κοινότητες αυτοχθόνων στη Βραζιλία, στο Περού και στην Κολομβία.

Πάνω από 420.000 παιδιά πλήττονται άμεσα από την ακραία ξηρασία στην περιοχή του Αμαζονίου, η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο στον εφοδιασμό με πόσιμο νερό καθώς και στις ποτάμιες μεταφορές που έχουν ζωτική σημασία για τον πληθυσμό, αναφέρει έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη η UNICEF.

«Γινόμαστε μάρτυρες του αφανισμού απαραίτητου οικοσυστήματος από το οποίο εξαρτώνται οικογένειες, και κατά συνέπεια πολλά παιδιά δεν έχουν πλέον επαρκή πρόσβαση σε τροφή, νερό, υγειονομική περίθαλψη και σχολεία», υπογράμμισε η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Η ιστορική ξηρασία, που οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή σύμφωνα με ειδικούς, πλήττει σκληρά κοινότητες αυτοχθόνων στη Βραζιλία, στο Περού και στην Κολομβία, σύμφωνα με τη UNICEF.

Πολλοί παραπόταμοι του Αμαζονίου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ποταμούς στου κόσμου, έχουν υποστεί δραστική μείωση του επιπέδου των υδάτων, κάτι που έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατοντάδες κοινότητες που διαρρέουν, ιδίως το γεγονός ότι αποκόβονται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αποτέλεσμα: ο κίνδυνος υποσιτισμού έχει αυξηθεί πολύ για τα παιδιά, όπως και αυτός των μολυσματικών ασθενειών, εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού.

Στη Βραζιλία, όπου βρίσκεται περί το 60% του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, είτε έκλεισαν είτε πλέον είναι απροσπέλαστες πάνω από 1.700 σχολικές δομές και πάνω από 760 δομές υγείας εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου των υδάτων στα ποτάμια.

Στην Κολομβία, η έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού οδήγησαν στο κλείσιμο ή στην αναστολή της λειτουργάς 130 σχολείων, ενώ είναι αδύνατη η πρόσβαση σε 50 κέντρα υγείας στο Περού.

Στις περιοχές αυτές «τα ποτάμια είναι σαν δρόμοι, ο κόσμος μετακινείται αποκλειστικά μέσω των μικρών παραπόταμων», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντόνιο Μάρο, στέλεχος της UNICEF αρμόδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στη Λατινική Αμερική.

Θα χρειαστούν δωρεές ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών στην περιοχή του Αμαζονίου μπροστά σε αυτή την κλιματική κρίση, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ημέρες προτού αρχίσει η COP29 στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν (11η-22η Νοεμβρίου).

Απεναντίας, καλή είδηση όσον αφορά την περιοχή του Αμαζονίου είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πως η αποψίλωση του τροπικού δάσους μειώθηκε κατά 30,6% σε ετήσια βάση μεταξύ του Αυγούστου του 2023 και του Ιουλίου του 2024. Σύμφωνα με τα δεδομένα του βραζιλιάνικού εθνικού ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE), αποψιλώθηκαν 6.288 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους την περίοδο αυτή, με άλλα λόγια η μικρότερη «τα τελευταία εννιά χρόνια».

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος χαιρέτισαν την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση του Λούλα απέχει πολύ ακόμη από το να έχει σταματήσει την αποψίλωση του δάσους, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ζοφερό το μέλλον για τα παιδιά το 2050 προειδοποιεί η Unicef

«Δεκαετίες προόδου, κυρίως για τα κορίτσια, κινδυνεύουν», συνέχισε στην ανακοίνωσή της με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Unicef, η οποία κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 100 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Σχεδόν τα δυο τρίτα των σχεδόν 500 πόλεων της πολιτείας, που γειτονεύει με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις και ορισμένες κοινότητες έχουν πλημμυρίσει τελείως.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων στη Βραζιλία

Οι αρχές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις οικίες τους μετά τις καταιγίδες που οδήγησαν σε άνοδο της στάθμης των ποταμών και προκάλεσαν πλημμύρες σε διάφορα μέρη της πολιτείας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για ακραίους καύσωνες λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου

Περισσότερα από 12 εκατ. Βραζιλιάνοι κινδυνεύουν να εκτεθούν σε αυξημένο κίνδυνο θερμικού στρες το 2100 εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών που θα επικρατούν και απειλούνται με σοβαρά προβλήματα υγείας.