ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Λίβανος: Ο χειμώνας που πλησιάζει δυσχεραίνει την παροχή βοήθειας

Ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάποτε παρείχαν δύο γεύματα έχουν τώρα σταματήσει να προσφέρουν πρωινό για να μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες στο μεσημεριανό.

Η Νέρζες Χασάν ανησυχούσε τόσο πολύ ότι τα παιδιά της θα αρρωστήσουν από το παγωμένο νερό το οποίο χρησιμοποιούσαν για να πλυθούν στο κέντρο εκτοπισμένων, στο οποίο είχαν καταφύγει στον βορειοανατολικό Λίβανο, που επέστρεψε στη γενέτειρά της για να τους κάνει ένα ζεστό μπάνιο και να πάρει τρόφιμα.

Ενώ βρισκόταν στο σπίτι της την Τετάρτη το πρωί στην κωμόπολη Μπουντάι, κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ στον ανατολικό Λίβανο, ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια, ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, σύμφωνα με συναδέλφους και γείτονές της.

Ο Χασάν, που εργαζόταν για τη Λιβανική Οργάνωση Μελέτης και Εκπαίδευσης (LOST), ήταν μεταξύ των χιλιάδων που αναζήτησαν καταφύγιο από τα ισραηλινά πλήγματα στην ορεινή, χριστιανική πόλη Ντέιρ Αλ Αχμάρ στον ανατολικό Λίβανο.

Η πόλη ήδη φιλοξενούσε πάνω από 10.000 εκτοπισμένους πριν το Ισραήλ κλιμακώσει τις επιθέσεις του στο Μπααλμπέκ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι, και στις γειτονικές πόλεις ξεκινώντας από την Τετάρτη αυτή την εβδομάδα.

Χιλιάδες άλλοι καταφεύγουν στην Ντέιρ αλ Αχμάρ, ενώ συνεχίζεται ο ισραηλινός βομβαρδισμός. Οι ανάγκες αυξάνονται, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι προμήθειες στην πόλη μειώνονται.

Σε ένα σχολείο που τώρα λειτουργεί ως καταφύγιο, ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάποτε παρείχαν δύο γεύματα έχουν τώρα σταματήσει να προσφέρουν πρωινό για να μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες στο μεσημεριανό. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν ξεκινήσει προσπάθειες συγκέντρωσης χειμερινών ρούχων και κουβερτών αλλά αντιμετωπίζουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι να αναγκάζονται να μοιραστούν τις κουβέρτες τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Θα γλιτώσουμε από τους βομβαρδισμούς και θα πεθάνουμε από το κρύο;», δήλωσε η Σουζάν Κάσεμ, μητέρα δύο παιδιών σε κέντρο εκτοπισμένων, της οποίας το σπίτι στο Μπουντάι καταστράφηκε. «Είμαι άρρωστη, παίρνω φάρμακα εδώ και μία εβδομάδα και ακόμα βήχω…Εάν αρρωστήσει ο γιος μου, θα μπορώ να του βρω φάρμακα;».

Σαν πολιορκία

Οι θερμοκρασίες στην Ντέιρ Αλ Αχμάρ πέφτουν στους 6 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμα και πριν ενσκήψει ο χειμώνας και στα σχολεία δεν υπάρχει πετρέλαιο για να λειτουργήσει το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

«Τη νύχτα τρέμουμε. Βάζω το στρώμα μου δίπλα στην κόρη μου και της λέω να με αγκαλιάσει για να μείνουμε ζεστές. Αλλά δεν ζεσταινόμαστε», δήλωσε η Νεϊφέρ Μαζλούμ, 69 ετών.

Οι περισσότερες οικογένειες έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, σπεύδοντας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις για εκκένωση του Μπααλμπέκ και τις γύρω πόλεις την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο κατά τον τελευταίο χρόνο στην εκστρατεία κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν 190.000 που έχουν αναζητήσει προστασία σε καταφύγια. Άλλοι μένουν με συγγενείς, νοικιάζουν σπίτια ή κοιμούνται στους δρόμους.

Ο φορέας διαχείρισης κρίσεων του Λιβάνου λέει ότι από τα 1.130 πιστοποιημένα καταφύγια, τα 948 έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους βρίσκονται σε περιοχές της Οροσειράς του Λιβάνου και της Βηρυτού – εύκολα προσβάσιμες για τις περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις.Αλλά η Ντέιρ Αλ Αχμάρ είναι πολύ μακρύτερα.

Οι συντομότεροι δρόμοι πρόσβασης διασχίζουν τη τεράστια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πρέπει να εκκενωθεί. Για να την αποφύγουν, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που σχεδιάζουν να παραδώσουν προμήθειες αυτή την εβδομάδα θα ταξιδέψουν ακόμα βορειότερα, μέσα από τα βουνά, πριν αρχίσουν να κατεβαίνουν προς την πόλη.

Ο Ίμραν Ριζά, ο συντονιστής ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον Λίβανο, δήλωσε στο Reuters ότι οι παραδόσεις βοήθειας στην περιοχή του Μπααλμπέκ αναβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Λόγω των πληγμάτων κοντά στο αεροδρόμιο έχουν επίσης καθυστερήσει οι παραδόσεις ιατρικής βοήθειας στον Λίβανο από ξένες χώρες.

«Η πρόσβαση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι ανάγκες αυξάνονται στη Ντέιρ Αλ Αχμάρ. Εξαρτάται από εμάς να προσπαθήσουμε να πάμε εκεί και να σχεδιάσουμε έναν δρόμο για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση εκεί, με τρόπο που να είναι σχετικά ασφαλής», δήλωσε.

Οι εθελοντές της περιοχής ανησυχούν ότι ο χειμώνας που ελλοχεύει θα αποκόψει τον μοναδικό ασφαλή δρόμο προς την Ντέιρ Αλ Αχμάρ, αφήνοντάς τους σχεδόν αποκλεισμένους.

«Ο δρόμος αυτός θα κλείσει με το πρώτο χιόνι. Θα είναι σαν πολιορκία», δήλωσε ο Χοντρ Ζαϊτέρ, εθελοντής της LOST. Εκτοπισμένος και ο ίδιος, βοηθά τώρα να οργανωθεί η αποστολή βοήθειας στην Ντέιρ Αλ Αχμάρ.

Πέρα από τις άμεσες ανησυχίες για τρόφιμα και καύσιμα, ο Ζαϊτέρ ανησυχεί για την οδηγία του υπουργείου Παιδείας ότι τα δημόσια σχολεία --που τώρα φιλοξενούν εκτοπισμένους-- θα χρειαστεί να ξανανοίξουν για τους μαθητές σε τρεις εβδομάδες.

Οι εθελοντές εξετάζουν την πιθανότητα να ανακατασκευάσουν ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο όπου μπορούν να γίνουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα, δήλωσε. «Είμαστε τόσο ευγνώμονες στους ανθρώπους της Ντέιρ Αλ Αχμάρ. Είναι η αλληλεγγύη τους που μας έχει φθάσει μέχρι εδώ. Αλλά πόσο θα κρατήσει αυτό –ποιος ξέρει…».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Καμία κατάπαυση του πυρός μέχρι να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία κατάπαυση του πυρός, δεν θα ρίξουμε τον ρυθμό της έντασης και δεν θα επιτρέψουμε καμία διευθέτηση που δεν θα περιλαμβάνει την επίτευξη των στόχων του πολέμου» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε σήμερα πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο όμως η εφαρμογή της παραμένει το πιο σημαντικό στοιχείο.