ΓΔ: 1417.5 -0.14% Τζίρος: 142.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σε δείπνο για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης-Τατάρ-Γκουτέρες στη Ν. Υόρκη

«Ηχηρή» ήταν η απάντηση της Κομισιόν στον Τατάρ, σύμφωνα με την οποία «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

Ο καπνός που θα βγει τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Κύπρου) από τον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών ευελπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό ότι θα είναι άσπρος και θα είναι η αρχή μιας νέας διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης έφυγε από το Λονδίνο, καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Στάρμερ. Η Λευκωσία ελπίζει ότι, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας έτσι και με τον ΓΓ ΟΗΕ θα βρίσκονται στην «ίδια σελίδα».

Το γεγονός ότι η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών κρατά πολύ κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά τις προθέσεις της και κυρίως παραμένει μυστικό το περιεχόμενο της έκθεσης Ολγκίν, αφήνει κάποια δόση ανησυχίας ως προς τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες. Τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή περιμένουν ότι στη διάρκεια του δείπνου θα φανεί και ποιο είναι το περιεχόμενο της έκθεσης Ολγκίν.

Το δείπνο έχει προγραμματιστεί για τις 7 το βράδυ ώρα Νέας Υόρκης. Σ’ αυτό θα παρακαθίσουν μόνοι τους ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρο Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμενόταν να φτάσει στη Νέα Υόρκη με πτήση από το Λονδίνο όπου είχε μεταβεί για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.  Όπως δήλωσε, η συνάντηση έγινε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, παραμονές του δείπνου στη Νέα Υόρκη, με το ρόλο του ΗΒ να είναι «καθοριστικής σημασίας».

Το δικό του μενού στο οποίο περιλαμβάνεται η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και τα τρία απευθείας (πτήσεις, εμπόριο, διεθνείς σχέσεις) θα κρατά ο Ερσίν Τατάρ κατά το δείπνο της Νέας Υόρκης.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε δηλώσεις του πριν από την αποψινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη κατέγραψε τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Με δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού κατέστησε σαφές ότι «η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας», και ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει στο εξής στην Κύπρο θα έχει τη μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το δείπνο όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη «θα γίνει σε τριμερή μορφή χωρίς καμία ατζέντα και ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το 2017». Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν θα ξεκινήσει ποτέ μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα των Τ/κ και να εκπληρωθούν οι ξεκάθαρες και σαφείς προϋποθέσεις».

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατή μια συμφωνία στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι απόλυτο μέρος του κράτους». «Οι όροι μας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους είναι ξεκάθαροι και σαφείς. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας. Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχία μας. Στο δείπνο θα εξηγήσω στους συνομιλητές μου ότι το αίτημα της κυριαρχίας μας πρέπει να εκπληρωθεί, πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο προς την τδβκ και ότι πρέπει να αρθεί το απαρχαιωμένο εμπάργκο, οι απομονώσεις και τα εμπόδια στον αθλητισμό, τη μουσική και τις διακρατικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε επίσης ότι δεν θα υποχωρήσουν από την πολιτική τους για δύο κράτη, κυρίαρχο και ισότιμο διεθνές καθεστώς, προσθέτοντας ότι «αυτό το δείπνο είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε τις θέσεις μας».

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του από την κατεχόμενη Λευκωσία ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι ένα άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα που θα γίνει στον 38ο όροφο του κτιρίου των ΗΕ στο οποίο θα μεταφέρει για άλλη μια φορά τη θέση του που είναι η ίδια από την αρχή και πως η νέα του πολιτική, την οποία ακολουθεί σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια, διατηρείται ίδια, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

«Ηχηρή» ήταν η απάντηση της Κομισιόν στον Τατάρ, σύμφωνα με την οποία «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" και «δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟHE».

Στην απάντηση, η οποία έρχεται στον απόηχο ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, σημειώνεται ότι «η Κομισιόν παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και το ενωσιακό κεκτημένο».

Πρόκειται για «μια ηχηρή απάντηση στις τουρκικές θέσεις για λύση "δύο κρατών" και στον Ερσίν Τατάρ, που από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από "την πολιτική των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς"», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, «με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου» είχε καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόνιζε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ευρωπαϊκό κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει 50 χρόνια "ακρωτηριασμένη"» και σημείωνε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα τάσσονται αταλάντευτα υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό για την επανένωση της Νήσου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη άποψη της Τουρκίας για λύση "δύο κρατών", κάτι που θα αποτελέσει την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου».

Τέλος, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανεκκίνηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού».

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία επιθυμεί να δει το Αιγαίο ως μια περιοχή σταθερότητας

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει κηρυχθεί βόρεια και δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου

Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης και την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε Τουρκία από τον ΟΗΕ για Κύπρο ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές

Σε επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ οι γερουσιαστές τονίζουν ότι «η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιοριστεί στη ρητορική εάν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βαρώσια συνεχίσουν να παραβιάζονται».
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.