Κινέζικα πλοία και αεροπλάνα πραγματοποίησαν το Σάββατο περιπολίες γύρω από τον ύφαλο Scarborough στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την πλωτή οδό ενάντια στη βούληση πολλών άλλων χωρών στην περιοχή.
Οι ελιγμοί έρχονται μετά από αρκετές τεταμένες θαλάσσιες αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα με τις Φιλιππίνες, τους τελευταίους μήνες. Συνέπεσε επίσης με κοινές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μανίλας.
Το Πεκίνο δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες γύρω από τον ύφαλο περιελάμβαναν «αναγνώριση, έγκαιρη προειδοποίηση και περιπολίες αέρος-θαλάσσης».
«Ορισμένες χώρες εκτός της περιοχής προκαλούν προβλήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δημιουργώντας αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε η Διοίκηση Νότιου Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
«Τα στρατεύματα του θεάτρου διατηρούν υψηλό βαθμό επαγρύπνησης, υπερασπίζονται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα, (και) είναι σταθερά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε.
«Η Κίνα κατέχει αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στο νησί Χουάνγκιαν και στα παρακείμενα ύδατά του», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το κινεζικό όνομα για τον ύφαλο Scarborough.
Αυτή η διεκδικούμενη κυριαρχία έχει, ωστόσο, αμφισβητηθεί από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο το 2016 έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Πεκίνου ήταν αβάσιμοι στο διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν είπε ποιος είχε την κυριαρχία στον Scarborough, τον οποίο η Κίνα κατέλαβε από τη Μανίλα το 2012, παρά τη θέση του υφάλου σχεδόν 900 χιλιόμετρα (311 μίλια) από την πλησιέστερη κινεζική μάζα γης και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων. Ο ύφαλος φιλοξενεί άφθονη ζωή ψαριών και μια γραφική λιμνοθάλασσα, καθιστώντας την ένα πολυπόθητο περιουσιακό στοιχείο.
Την Παρασκευή, ο Γουάνγκ και ο Μπλίνκεν συζήτησαν τα προβλήματα που εγείρονται από την αυξανόμενη εδαφική διεκδίκηση της Κίνας στην περιοχή, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών να φέρεται να λέει ότι «η Κίνα επιμένει στην επίλυση των διαφορών με τις χώρες που ενδιαφέρονται άμεσα μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων».
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γουάνγκ είπε επίσης στον Μπλίνκεν ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει πάντα να προκαλούν προβλήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δεν πρέπει να υπονομεύουν τις προσπάθειες των περιφερειακών χωρών να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Ο Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε για τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες» του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και συζήτησε τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των στρατών των δύο εθνών.
Αυξανόμενες εντάσεις
Τους τελευταίους μήνες, οι ισχυρισμοί της Κίνας οδήγησαν σε μια σειρά αντιπαραθέσεων με τις Φιλιππίνες, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων γύρω από το αμφισβητούμενους υφάλους Second Thomas και Sabina.
Τον Ιούλιο, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είχαν καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία για αποστολές ανεφοδιασμού σε ένα φιλιππινέζικο πλοίο, το Sierra Madre, το οποίο είναι καθηλωμένο στο Second Thomas.
Το σκάφος φιλοξενεί μια φρουρά επί του σκάφους που στοχεύει να επιβεβαιώσει τις αξιώσεις της Μανίλα στον ύφαλο.
Το Πεκίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε «επιβλέψει» ένα πλοίο των Φιλιππίνων στο πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς παρέδιδε προμήθειες στο πλοίο.
Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων επιβεβαίωσαν ότι κινεζικά πλοία βρίσκονταν κοντά κατά τη διάρκεια της αποστολής, αλλά είπαν ότι δεν αποτελούσαν απειλή.
Τον Αύγουστο, οι Φιλιππίνες υπέβαλαν διπλωματική καταγγελία κατά της Κίνας, αφού κινεζικά αεροσκάφη έριξαν φωτοβολίδες στην πορεία ενός περιπολικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας των Φιλιππίνων πάνω από τον ύφαλο Scarborough.