Το Ισραήλ απέρριψε την Πέμπτη τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ, αψηφώντας τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες είχαν ζητήσει την άμεση διακοπή των μαχών για τρεις εβδομάδες, ώστε να επιτραπεί η διπλωματία να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στο Χ. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».
Τα σχόλια διέψευσαν τις ελπίδες για μια γρήγορη διευθέτηση, αφού ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η σύγκρουση - που διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα - κλιμακώνεται ραγδαία.
Οι σφοδρότερες μάχες των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας Χεζμπολάχ έχουν εγείρει φόβους για μια νέα ισραηλινή χερσαία επίθεση στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ έχει έρθει αντιμέτωπη με τον ισραηλινό στρατό από τότε που το σιιτικό μουσουλμανικό κίνημα δημιουργήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982 για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο. Έκτοτε έχει εξελιχθεί στον ισχυρότερο πληρεξούσιο της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και αρκετοί άλλοι σύμμαχοι ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από έντονες συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατευθύνεται στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του στην πρόταση εκεχειρίας, αλλά έχει δώσει εντολή στον στρατό να συνεχίσει τον αγώνα. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του είπαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απορρίψει οποιαδήποτε εκεχειρία και να συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ μέχρι να παραδοθεί.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές κατά του Λιβάνου από τον πόλεμο του 2006 την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας περισσότερους από 600 ανθρώπους, καθώς οι μήνες διασυνοριακών πυρών με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ έφθασαν κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον στόχων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου, για πρώτη φορά, του εμπορικού κέντρου του Τελ Αβίβ, αν και το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ εξασφάλισε ότι οι ζημιές ήταν περιορισμένες.
Ερωτηθείς αν μπορεί να εξασφαλιστεί σύντομα κατάπαυση του πυρός, ο ηγέτης του Λιβάνου Μικάτι δήλωσε στο Reuters: «Ελπίζω, ναι». Η υπηρεσιακή κυβέρνησή του περιλαμβάνει υπουργούς που επιλέχθηκαν από τη Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ευρέως ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη του Λιβάνου.
Την Τετάρτη, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού έκανε το πιο σαφές δημόσιο σχόλιο για το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης στο Λίβανο, λέγοντας στα στρατεύματα κοντά στα σύνορα να είναι έτοιμα να περάσουν.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Πέμπτη υποδομές στα λιβανοσυριακά σύνορα για να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, οι περισσότεροι από αυτούς Σύροι που σκοτώθηκαν στην πόλη Γιουνίν στην κοιλάδα Μπεκάα. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.