ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: ΑΠΕ

Μπορέλ: Καμία δικαιολογία στο Ισραήλ να αρνηθεί μια κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να εγκρίνει σήμερα το αμερικανικό και γαλλικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ «δεν έχει δικαιολογία» για να αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, την οποία διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως η εν λόγω συμφωνία περιέχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και πως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο εν λόγω κράτος για να την εγκρίνει αμέσως.

«Ας ελπίσουμε ότι σήμερα η κυβέρνηση του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου θα εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προτείνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία», δήλωσε ο Μπορέλ στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται κοντά στη Ρώμη. «Όχι άλλες δικαιολογίες, όχι άλλα πρόσθετα αιτήματα», υπογράμμισε, επικρίνοντας σκληροπυρηνικούς ισραηλινούς υπουργούς που τάχθηκαν κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να εγκρίνει σήμερα το αμερικανικό και γαλλικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ.

Ο Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε πως συζήτησε τις προοπτικές για μια συμφωνία σε πρόσφατο ταξίδι του στο Λίβανο, δήλωσε πως ένα από τα σημεία τριβής είναι το αν η Γαλλία θα πρέπει να περιληφθεί σε μια επιτροπή που θα επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και της οποίας θα προεδρεύουν οι ΗΠΑ.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι Λιβανέζοι ζήτησαν συγκεκριμένα την ανάμιξη της Γαλλίας, όμως οι Ισραηλινοί έχουν αντιρρήσεις.

«Αυτό είναι ένα από τα σημεία που εξακολουθούν να λείπουν», δήλωσε.

Ο Μπορέλ επέκρινε επίσης αυτό που θεωρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά της Δύσης αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του και ενός ηγέτη της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη σύγκρουση στη Γάζα.

«Δεν μπορείς να χειροκροτείς όταν το δικαστήριο στρέφεται εναντίον του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και να παραμένεις σιωπηλός όταν το δικαστήριο στρέφεται εναντίον του Νετανιάχου», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η Ιταλία, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο της G7, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια κοινή θέση της ομάδας αναφορικά με την απόφαση του ΔΠΔ, όμως η πρόοδος είναι δύσκολη καθώς οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και αντιτάσσονται στο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου.

Στην G7 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Θετικό κλίμα στην πρώτη μέρα συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στις ΗΠΑ

Θετικές και παραγωγικές ήταν οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με την ελπίδα για περαιτέρω πρόοδο.
Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γαλλία: «Προδοσία» η απαγόρευση διέλευσης όπλων

Σφοδρή κριτική ασκεί ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γαλλία, Ζοσουά Ζάρκα, θεωρώντας «προδοσία» την απαγόρευση διέλευσης αμερικανικού οπλισμού προς Ισραήλ από τον γαλλικό εναέριο χώρο και καταγγέλλει επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Δέκα νεκροί ναυτικοί στο Ορμούζ, πιθανολογείται συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ

Δέκα ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη ναυτική παρουσία και θα στοχεύουν απειλητικά ιρανικά σκάφη και drones.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.