ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Σολτς: Δεν θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης ή πρόωρες εκλογές στη Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος προέβλεψε ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στο μέλλον θα είναι τέτοιοι που θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας, σε κρατιδιακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ή να κινήσει διαδικασίες για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι εννοεί να ηγηθεί και πάλι της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ως υποψήφιος καγκελάριος.

«Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά της», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στο ZDF, επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη για το γεγονός ότι διατυπώνεται αμφισβήτηση.

Με το βλέμμα στο μέλλον, προέβλεψε ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων θα είναι τέτοιοι που θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας, σε κρατιδιακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τagesspiegel, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος και το SPD θα ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης. Στην ερώτηση «είστε ακόμη κατάλληλος για να υπηρετείτε την Γερμανία;» απάντησε «σαφώς».

Ερωτηθείς για τα δυσμενή αποτελέσματα του SPD στις πρόσφατες εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, ο κ. Σολτς αναγνώρισε πως «δεν μπορούν να παραβλεφθούν» και χαρακτήρισε «καταθλιπτικά» τα ποσοστά που εξασφάλισε αντιθέτως η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι το SPD είναι κόμμα δοκιμασμένο στη μάχη και πρόσθεσε ότι ο ίδιος σκοπεύει να δώσει αγώνα προκειμένου να λάβει ισχυρή εντολή στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Με αφορμή την συνάντησή του, την περασμένη Παρασκευή, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα αν εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Ουκρανό πρόεδρο, ακόμη και μετά την αποκάλυψη ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική έγινε από Ουκρανούς. «Έχω καλές σχέσεις με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι», ωστόσο «ταυτόχρονα, είναι απολύτως σαφές για μένα ότι το θέμα αυτό πρέπει να διευκρινιστεί», δήλωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος παραδέχθηκε πως τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι άσχετα από το γεγονός ότι «ορισμένοι πολίτες δεν συμφωνούν με την υποστήριξη της Ουκρανίας».

«Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι το σωστό και θα επιμείνω», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ο Όλαφ Σολτς απέρριψε την εικασία ότι η κυβέρνηση ενεργεί υπό την πίεση της αντιπολίτευσης. «Είναι λάθος να λέγεται ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει μόλις τώρα δράση. Διασφαλίσαμε την εφαρμογή μη εκτελεσθεισών αποφάσεων δεκαετιών σε αυτό το ζήτημα», αντέτεινε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο μεταφοράς κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Hapag-Lloyd: Διακοπή μεταφορών εμπορευμάτων προς τις χώρες του Κόλπου

Η Hapag-Lloyd ανέστειλε μέχρι νεωτέρας όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τον Περσικό Κόλπο, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας αποστολές σε Εμιράτα, Ιράκ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
Ντόναλντ Τραμπ και Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο καγκελάριος διευκρίνισε το θέμα Ισπανίας με Τραμπ

Η σιωπή του καγκελάριου Μερτς απέναντι στις επικρίσεις Τραμπ κατά της Ισπανίας προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως το θέμα τέθηκε κατόπιν, τονίζοντας τη διατήρηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε επιθέσεις κατά του Ιράν

Ο Μπόρις Πιστόριους ξεκαθάρισε ότι η Bundeswehr δεν θα εμπλακεί σε αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των Γερμανών. Υπογράμμισε ότι το διεθνές δίκαιο παραμένει θεμέλιο των ενεργειών τους.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δεν σχεδιάζουμε τώρα στρατιωτική υποστήριξη προς την Κύπρο

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Λευκωσία και αξιολογεί διαρκώς τις εξελίξεις στην περιοχή.
Εμπόδιο στο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προειδοποιεί για αντίδραση στις απειλές Τραμπ κατά της Ισπανίας

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και των μελών της απέναντι στις απειλές Τραμπ κατά της Ισπανίας για εμπόριο, ενώ η Μαδρίτη εξέφρασε έκπληξη για τη στάση του Γερμανού καγκελαρίου που φάνηκε να στηρίζει τον Τραμπ.