ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Telegram, Social Media
Φωτο: Shutterstock

Γιατί εισέρχεται στο στόχαστρο των αρχών η λειτουργία του Telegram

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αυτοχαρακτηρίζεται ως «απόλυτα ελεύθερο», αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει να «ανεβαίνουν» τα πάντα χωρίς κανέναν έλεγχο.

Αρκετά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η σύλληψη του ιδρυτή της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, στη Γαλλία, θέτοντας εκ νέου στο «κόκκινο» τις σχέσεις με τη Μόσχα, με πληθώρα «αφεντικών» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Έλον Μασκ, να τάσσονται υπέρ του. 

Το Telegram μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό στους χρήστες των δυτικών χωρών, αλλά αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή εφαρμογή στη Ρωσία και αλλού και η σύλληψη του ιδρυτή του, αρχίζει, σιγά-σιγά, να ρίχνει φως στον τρόπο λειτουργίας της και στο γεγονός ότι, όπως, αναφέρει η ίδια η εταιρεία δεν λογοκρίνει κανένα περιεχόμενο, γεγονός που την έχει καταστήσει το αγαπημένο social media αρκετών ακραίων ομάδων.

Από τότε που ο Ντούροφ ίδρυσε την Telegram πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ο αρκετά ιδιόμορφος Ρώσος επιχειρηματίας έχει γίνει πρωταγωνιστής στον εξελισσόμενο παγκόσμιο πόλεμο για το πόσο ανοιχτή πρέπει να είναι η διαδικτυακή επικοινωνία.

Οι 950 εκατομμύρια χρήστες του Telegram, όπως υποστηρίζεται, είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, και η εφαρμογή τους επιτρέπει να μεταδίδουν μηνύματα σε έως και 200.000 άτομα, δίνοντάς του τη δύναμη μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά σε αντίθεση με τις κύριες εφαρμογές κοινωνικών μέσων, αρνείται επίσης επί της αρχής να κατεβάσει οποιεσδήποτε αναρτήσεις που παραβιάζουν τους τοπικούς περιορισμούς του λόγου, ή να αποκαλύψει οποιαδήποτε δεδομένα σχετικά με τους χρήστες του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αυτό την έχει καταστήσει αγαπημένη των ομάδων ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως η Access Now, οι οποίες έχουν υποστηρίξει την εφαρμογή στους αγώνες της με αυταρχικά καθεστώτα στο Ιράν, τη Μιανμάρ και αλλού - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, όπου αντιφρονούντες χρησιμοποιούν τα κρυπτογραφημένα μηνύματά της για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι χρήστες μπορούν να διαδίδουν παραπληροφόρηση και να δημοσιεύουν για παράνομες δραστηριότητες χωρίς η εταιρεία να τους κυνηγάει ενεργά.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι έβαλε σε μπελάδες τον ιδρυτή της. Ο Ντούροφ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε η μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος της εισαγγελίας του Παρισιού στις 8 Ιουλίου. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν μια σειρά από αδικήματα που συνδέονται με τη δραστηριότητα που επιτρέπεται στο Telegram, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διανομής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σε ανάρτησή της, η Telegram δήλωσε ότι συμμορφώνεται με όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους και ότι ούτε η πλατφόρμα ούτε ο ιδρυτής της μπορούν να κατηγορηθούν για την online κατάχρηση της υπηρεσίας.

Η έλλειψη μετριοπάθειας της Telegram συμβαδίζει στενά με τα ιδεώδη του Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και ιδιοκτήτη της X, και άλλων επικριτών της πολιτικής δεξιάς, οι οποίοι λένε ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πολύ φιλικές με τις κυβερνήσεις - και ότι η επιβολή κανόνων κατά του επιβλαβούς λόγου ισοδυναμεί με λογοκρισία με κρατική έγκριση.

Η μετάβαση της «ελευθερίας του λόγου» από φιλελεύθερη υπόθεση σε συντηρητική έχει καθορίσει την τελευταία δεκαετία στην πολιτική. Πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνουν το κυρίαρχο κανάλι πολιτικής επικοινωνίας, η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου συνδέθηκε κυρίως με οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία διαμαρτυρόταν για την απαγόρευση βιβλίων και υποστήριζε την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης.

Τώρα, οι συντηρητικοί έχουν υιοθετήσει τη ρητορική των πολιτικών ελευθερίων για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν ότι οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στην ιδανικά «ουδέτερη» δημόσια σφαίρα του διαδικτύου.  Αλλά στις αυταρχικές χώρες, η άρνηση του Telegram να μετριάσει τις δραστηριότητές του έχει επίσης κερδίσει κάποιο επίπεδο σεβασμού από αριστερές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών - ακόμη και αν αναγνωρίζουν τα μειονεκτήματα της πλατφόρμας.

«Η κοινωνία των πολιτών είχε μια περίπλοκη σχέση με το Telegram όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε η Ν. Κραπίβα, νομική σύμβουλος τεχνολογίας στην Access Now. «Έχουμε υπερασπιστεί το Telegram και τους χρήστες του ενάντια στις προσπάθειες αυταρχικών καθεστώτων να μπλοκάρουν και να εξαναγκάσουν την πλατφόρμα να παρέχει κλειδιά κρυπτογράφησης, αλλά έχουμε επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιόπιστου καναλιού επικοινωνίας για τους χρήστες του Telegram. Η Telegram αποτυγχάνει στα περισσότερα μέτρα εταιρικής ευθύνης, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας και της λογοδοσίας».

Το γεωγραφικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι εκτεταμένο και δύσκολο να εντοπιστεί, με διακομιστές δεδομένων που φέρεται να βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, αν και οι ακριβείς τοποθεσίες τους παραμένουν κρυφές. Ο ίδιος ο Ντούροφ μετακόμισε στο Ντουμπάι το 2017, φέρνοντας μαζί του την ομάδα ανάπτυξης της πλατφόρμας. Η Telegram συνεχίζει να έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, όπου οι τοπικοί κανονισμοί πληροφορικής είναι φιλικότεροι από εκείνους άλλων χωρών που δοκίμασαν στο παρελθόν, σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης.

Η φύση των λειτουργιών του Telegram καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο για τις αρχές οποιασδήποτε χώρας να εντοπίσουν την κεντρική ομάδα ανάπτυξης της πλατφόρμας ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τους χρήστες και τις λειτουργίες της. 

Ο Κ. Κρεμπς, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία νόμιμη υπεράσπιση μιας πλατφόρμας που επιτρέπει» υλικό όπως εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, διακινούνται σε ιδιωτικά κανάλια στο Telegram. «Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, φτιάχνουμε νόμους και υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι, φυσικά, επιτρεπτά», δήλωσε ο Κρεμπς. «Υπάρχουν περιορισμοί που μπορούν να θέσουν οι κυβερνήσεις και η γαλλική κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση εδώ. Αναρωτιέμαι γιατί ο τύπος αισθάνθηκε άνετα να πάει στο Παρίσι, δεδομένου κάποιου ελέγχου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

BRICS: Έπεσαν στο κενό τα σχέδια της Ρωσίας κατά του κυρίαρχου δολαρίου

Η Ρωσία αναζητεί τον τρόπο για να ξεφύγει από το δολάριο μετά τις βαρύτατες διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, αλλά στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν δεν πέτυχε ουσιαστικά αποτελέσματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η πολεμική οικονομία του Βλ. Πούτιν: Ανάπτυξη με χρήμα από το κράτος

Η πρωτοφανής αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί εικόνα ευημερίας στη Ρωσία, αλλά χρηματοδοτείται από τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Russia, Rossia, Economy, Oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κλοιό πιέσεων το ρωσικό νόμισμα, κόντρα ΥΠΟΙΚ - κεντρικής τράπεζας

Μείωση εσόδων από τις εξαγωγές και αυξημένες εισαγωγές λόγω του πολέμου δημιουργούν σταθερή πίεση στο ρούβλι και αύξηση του πληθωρισμού, ενώ το υπ. Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχνολογικός κολοσσός επιστρέφει τη φορολογική του βάση στη Ρωσία

Το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο ανέφερε πως η απόφαση να υλοποιηθεί η επανεγκατάσταση των επιχειρήσεων του ομίλου από τις βρετανικές Παρθένους Νήσους στη Ρωσία εγκρίθηκε από τους μετόχους και το διοικητικό συμβούλιο.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Φύγετε γρήγορα από τη Ρωσία»: Μήνυμα Ενρία στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες που έχουν μείνει στη Ρωσία να επιταχύνουν τις κινήσεις για την έξοδό τους. Πόσους φόρους πλήρωσαν στον Πούτιν οι ξένες εταιρείες.