ΓΔ: 2614.01 0.32% Τζίρος: 203.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:04:38
Φώτο: Shutterstock

Τεχνολογικός κολοσσός επιστρέφει τη φορολογική του βάση στη Ρωσία

Το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο ανέφερε πως η απόφαση να υλοποιηθεί η επανεγκατάσταση των επιχειρήσεων του ομίλου από τις βρετανικές Παρθένους Νήσους στη Ρωσία εγκρίθηκε από τους μετόχους και το διοικητικό συμβούλιο.

Ο ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός VK, στον οποίο ανήκει το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον ρωσόφωνο χώρο VKontakte, ανακοίνωσε σήμερα ότι επανεγκαθίσταται στη Ρωσία, μετά την εγγραφή του από το 2005 στον φορολογικό παράδεισο των βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται καθώς η Μόσχα πιέζει τις επιχειρήσεις της που είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό, κυρίως στις λεγόμενες «εχθρικές» χώρες, να επιστρέψουν στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξουν την εθνική οικονομία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η VK, το ρωσικό ισοδύναμο του Facebook, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως «η απόφαση να υλοποιηθεί η επανεγκατάσταση των επιχειρήσεων του ομίλου από τις βρετανικές Παρθένους Νήσους στη Ρωσία εγκρίθηκε από τους μετόχους και το διοικητικό συμβούλιο».

Ο όμιλος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα του AFP να σχολιάσει τη χρονική στιγμή λήψης της απόφασης και τους λόγους αυτής. Τον Φεβρουάριο, η VK είχε ανακοινώσει απλώς πως το διοικητικό συμβούλιο διάκειτο θετικά προς μια τέτοια επιχείρηση, «προς το βέλτιστο συμφέρον του ομίλου και των μετόχων του».

Στη Ρωσία, η VK θα εγγραφεί στο νησί Οκτιάμπρσκι, στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ (δυτικά), μία από τις ειδικές οικονομικές ζώνες που δημιουργήθηκαν προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις και ρωσικές εξωχώριες εταιρίες. Η διαπραγμάτευση των μετοχών του ομίλου δεν γίνεται πλέον στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου, διευκρίνισε σήμερα η VK.

Ο όμιλος, που ιδρύθηκε το 1998 υπό την επωνυμία Mail.ru και μετανομάστηκε VK το 2021, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο ρωσικό διαδίκτυο. Διευθυντής του είναι τώρα ο Βλαντίμιρ Κιριγένκο, ο οποίος υπόκειται σε ευρωπαϊκές, βρετανικές και αμερικανικές κυρώσεις, που είναι γιος του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής προεδρίας.

Με σχεδόν 85 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, η VKontakte είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται περισσότερο στη Ρωσία. Η VK απασχολεί περισσότερους από 11.000 μισθωτούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

27 Ουγκαντέζοι νεκροί ή αγνοούμενοι πολεμώντας για τη Ρωσία στην Ουκρανία

Σύμφωνα με επιστολή της πρεσβείας της Ουγκάντας στη Μόσχα, 27 Ουγκαντέζοι που κατετάγησαν στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι. Οι πληροφορίες προέρχονται μέσω ρωσικής διπλωματικής διακοίνωσης.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 13 νεκροί σε ρωσική επίθεση σε σταθμό στη Ντνίπρο

Τουλάχιστον 13 νεκροί και 5 τραυματίες στη Ντνίπρο μετά από ρωσική επίθεση με drone που χτύπησε γεμάτη αποβάθρα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο πριν αναχωρήσει επιβατικό τρένο για τη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις αρχές.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μαζική επίθεση ουκρανικών drones στη Μόσχα τη νύχτα, λέει ο δήμαρχος

Πάνω από 600 επιθετικά drone κατευθύνθηκαν προς τη Μόσχα από το βράδυ της Τετάρτης ως το πρωί της Πέμπτης, με τα περισσότερα να εξουδετερώνονται σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμπιάνιν. Η Μόσχα φιλοξενεί τη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει σε τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι 6-10 Νοεμβρίου κι ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί στις συνομιλίες. Σύμβουλος του Κρεμλίνου: οι Ευρωπαίοι δεν θα συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο.