ΓΔ: 1397.5 -0.01% Τζίρος: 14.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:23:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κένυα

Οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει ο Ρούτο στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Με την Κένυα να δαπανά άνω του 30% του εισοδήματός της μόνο για τους τόκους του χρέους της.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κένυα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, καθώς η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο.

Διαδηλώσεις στις οποίες ηγούνται οι νέοι που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα πριν από ένα μήνα κατά της προτεινόμενης αύξησης των φόρων συνεχίστηκαν ακόμη και αφού ο Ρούτο απέσυρε το σχέδιο νόμου και απέλυσε σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιό του. Ακτιβιστές λένε πως θέλουν να παραιτηθεί ο Ρούτο και ζητούν συστημικές αλλαγές για την εξάλειψη της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της κακής διακυβέρνησης.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στις διαδηλώσεις, όπως δήλωσε σήμερα η χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κένυα (KNCHR).

Στην Κιτενγκέλα, μια πόλη στα νότια περίχωρα της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, η αστυνομία πυροβόλησε κατ΄επανάληψη προς την κατεύθυνση εκατοντάδων διαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους πετούσαν πέτρες, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Reuters. Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης ελαστικά αυτοκινήτων, ανέμιζαν κενυατικές σημαίες και φώναζαν «Ο Ρούτο πρέπει να φύγει!».

Δημοσιογράφος του Reuters είδε το πτώμα ενός διαδηλωτή να κείτεται στο έδαφος με το αίμα να κυλάει αργά από μια πηγή στο κεφάλι. Ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι σημερινές διαδηλώσεις φαίνεται να είναι από τις μεγαλύτερες αφότου ο Ρούτο απέσυρε το νομοσχέδιο για αύξηση των φόρων στις 26 Ιουνίου. Η εφημερίδα The Nation ανέφερε ότι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 23 από τις 47 κομητείες της Κένυας.

Στο κέντρο του Ναϊρόμπι, αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον δεκάδων διαδηλωτών. Υπηρεσία ασθενοφόρων ανήρτησε στο X πλάνα που δείχνουν το προσωπικό της να απομακρύνει έναν τραυματία από εκεί με φορείο.

Διαδηλωτές στην παράλια πόλη Μομπάσα κουνούσαν κλαδιά από φοίνικες καθώς πορεύονταν ενώ σκουπίδια καίγονταν στον δρόμο, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν κενυατικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Κρίση χρέους

Οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει ο Ρούτο στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Με την Κένυα να δαπανά άνω του 30% του εισοδήματός της μόνο για τους τόκους του χρέους της, βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών για μείωση των ελλειμμάτων και έναν πληθυσμό που πιέζεται διαρκώς από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

«Ο Ρούτο είναι πολύ ακατάλληλος. Δεν έχει ικανότητες ηγεσίας. Ήθελε απλώς τον τίτλο του προέδρου αυτής της χώρας», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Ναϊρόμπι που δεν έδωσε το όνομά του. «Ο τύπος είναι μια μαριονέτα του ΔΝΤ. Αυτό είναι. Ό,τι κάνει, το κάνει για το ΔΝΤ».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας σημαντικός στόχος για το μένος των νεαρών Κενυατών διαδηλωτών, που το κατηγόρησαν ότι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις προτεινόμενες αυξήσεις των φόρων.

Το ΔΝΤ έχει πει πως ο κύριος στόχος του μέσω των δανειακών προγραμμάτων του με την Κένυα είναι να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις και να βελτιώσει την ευημερία του λαού της.

Το γραφείο του Ρούτο είχε ανακοινώσει «πολυτομεακές» συνομιλίες για αυτή την εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των διαδηλωτών όμως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτές έχουν ξεκινήσει. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που ηγούνται των διαδηλώσεων απέρριψαν την πρόσκληση, καλώντας σε άμεση δράση για ζητήματα όπως η διαφθορά.

Ο εκπρόσωπος του Ρούτο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά αλλά αργότερα έγιναν βίαιες. Ορισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν για λίγο στο Κοινοβούλιο στις 25 Ιουνίου, και η αστυνομία άνοιξε πυρ.

Εκτός από τους 50 ανθρώπους που σκοτώθηκαν άλλοι 413 τραυματίστηκαν, 682 συνελήφθησαν και 59 έχουν απαχθεί ή αγνοούνται σε σχέση με τις διαδηλώσεις, ανέφερε το KNCHR.

Ο Ρούτο υποσχέθηκε να ερευνήσει τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας αλλά υπεραμύνθηκε της συμπεριφοράς της αστυνομίας και κατηγόρησε εγκληματίες ότι χειραγωγούν ειρηνικές διαδηλώσεις.

Χθες, Δευτέρα, κατηγόρησε το Ίδρυμα Φορντ, μια αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση, ότι χρηματοδοτεί εκείνους που προκάλεσαν «βία και χάος» στην Κένυα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις.

Το Ίδρυμα Φορντ απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν χρηματοδότησε ούτε υποστήριξε τις διαδηλώσεις και ακολουθεί μια αυστηρά αμερόληπτη πολιτική όσον αφορά τις επιχορηγήσεις του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κένυας Ρούτο απέπεμψε σχεδόν όλη την κυβέρνησή του

Αφού «άκουσε τι έχει να πει ο λαός της Κένυας και αφού μελέτησε συνολικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όσα υλοποίησε και τις προκλήσεις της, ο Ρούτο αποφάσισε «να αποπέμψει, με άμεση ισχύ, όλα τα μέλη της», ανέφερε ο ίδιος.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν επικυρώθηκε το αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο στην Κένυα

Η Κένυα βρίσκεται βυθισμένη στην αβεβαιότητα την ώρα που το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024-2025, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την χώρα, θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναφορές για νεκρούς από πυρά αστυνομικών έξω από την βουλή της Κένυας

Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, όταν διαδηλωτές όρμησαν στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν σε μια προσπάθεια να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Φλόγες αναδύονταν από μέσα το κτίριο.
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στη διαδήλωση μαθητών και φοιτητών κατά της πολιτικής της Μελόνι

Οι διαδηλωτές αμφισβητούν, όπως υπογραμμίζεται, την ελλιπή στήριξη των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων, όπως και ότι θα δοθούν 1.500 ευρώ στις οικογένειες που εγγράφουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαλένθια εναντίον των περιφερειακών αρχών

«Τα χέρια μας είναι βαμμένα με λάσπη και τα δικά σας με αίμα», έγραφε μία από τις πινακίδες σε μια αφίσα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν λασπότσες μπροστά από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.