ΓΔ: 2040.3 0.43% Τζίρος: 199.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Δεν επικυρώθηκε το αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο στην Κένυα

Η Κένυα βρίσκεται βυθισμένη στην αβεβαιότητα την ώρα που το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024-2025, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την χώρα, θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο δεν επικύρωσε ένα άκρως αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που πυροδότησε θανατηφόρες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στέλνοντας το νομοσχέδιο πίσω στο κοινοβούλιο για τροπολογίες, μετέδωσαν η κενυάτικη εφημερίδα Star και το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KTN News.

Έπειτα από μία χαώδη ημέρα φονικής βίας, η Κένυα βρίσκεται βυθισμένη στην αβεβαιότητα την ώρα που το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024-2025, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την χώρα, θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες γύρω από το κοινοβούλιο και αργότερα ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια του κοινοβουλίου, λίγα λεπτά αφότου οι βουλευτές ψήφιζαν το νομοσχέδιο για αυξήσεις της φορολογίας, από την οποία επιδιώκουν να συγκεντρώσουν επιπλέον 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν από σφαίρες που δέχθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Κένυα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.

Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους κατά του νομοσχεδίου.

Η Star ανέφερε, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο προεδρικό γραφείο, ότι ο πρόεδρος πρότεινε μια σειρά τροπολογιών του νομοσχεδίου, τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι βουλευτές.

Ο Ρούτο αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο του. Χθες, μετά από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας και της άγριας καταστολής των αρχών ο Κενυάτης πρόεδρος εμφάνισε σκληρή στάση δεσμευόμενος να καταστείλει τη βία και την αναρχία.

Η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να υποστηρίξει την αστυνομία στην καταστολή των ταραχών.

Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, Αζιμιό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπέλυσε την ωμή βία της εναντίον των παιδιών της χώρας μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζουν νέοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες από τις μειώσεις φόρων

Τι κερδίζουν από τις μειώσεις φόρων οι νέοι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πίνακας με τα ποσά μείωσης του τελικού φόρου για φορολογούμενους άνω των 30 ετών.
Κωστής Χατζηδάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τέχνη της γκρίνιας, ο insider Κ. Χατζηδάκης και οι επενδύσεις στην άμυνα

Οι... καλλιτέχνες της γκρίνιας ή γκρινιάζοντας για τα πάντα, η προφητεία Κ. Χατζηδάκη για τους φόρους, οι επενδύσεις στην άμυνα, το Ιnvestor day της Theon, τα μέτρα για το στεγαστικό και η τιμή του καφέ.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Μείωση άμεσων φόρων για απευθείας ενίσχυση των πολιτών

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στην ΕΡΤnews πως η μείωση άμεσων φόρων ωφελεί απευθείας τους πολίτες, ενώ η μείωση ΦΠΑ, όπως προτείνει η αντιπολίτευση, μπορεί να ευνοήσει επιτήδειους και όχι απαραίτητα τους καταναλωτές.