ΓΔ: 1418.28 0.80% Τζίρος: 5.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukrania eirini
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στην Ελβετία για την Διεονή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο θέρετρο του Μπέργκενστοκ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 90 αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών.

Δυτικές δυνάμεις και χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο θα χρησιμοποιήσουν τη δεύτερη ημέρα μιας μεγάλης συνόδου κορυφής στην Ελβετία την Κυριακή για να επιδιώξουν μια συναίνεση για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και να υπογραμμίσουν τις ανησυχίες για το ανθρώπινο κόστος του πολέμου. Ένα προσχέδιο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής που είδε το Reuters αναφέρεται στην εισβολή της Ρωσίας ως «πόλεμο» - ενα χαρακτηρισμό που η Μόσχα απορρίπτει - και ζητά να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας.

Η Μόσχα παρουσιάζει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, η οποία λέει ότι θέλει να γονατίσει τη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν παράνομο κατακτητικό πόλεμο.

Παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένα θέρετρο στην κορυφή ενός βουνού σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη διεθνή υποστήριξη για τον τερματισμό του πολέμου.

«Ένα πράγμα είναι σαφές σε αυτή τη σύγκρουση: υπάρχει ένας επιτιθέμενος, ο οποίος είναι ο Πούτιν, και υπάρχει ένα θύμα, που είναι ο ουκρανικός λαός», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ορισμένοι ηγέτες αναμένεται να αναχωρήσουν νωρίς και οι συνομιλίες την Κυριακή θα στραφούν προς την επιδίωξη μιας κοινής θέσης σχετικά με την ανάγκη για πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια και την επιστροφή αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών που απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κατάρ βοήθησε στη διαμεσολάβηση για την επιστροφή από τη Ρωσία 30 ή περισσότερων παιδιών από την Ουκρανία στις οικογένειές τους.

«Θα χρειαστεί διεθνής πίεση. Θα πάρει τα φώτα της δημοσιότητας από τη διεθνή κοινότητα - και όχι μόνο από τις φωνές από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη - αλλά και από ασυνήθιστες φωνές, επίσης, για να πούμε ότι αυτό που έχει κάνει η Ρωσία εδώ είναι ηθικά κατακριτέο και πρέπει να αντιστραφεί», είπε.

Το Κίεβο λέει ότι περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας ή των κηδεμόνων από την έναρξη του πολέμου. Η Μόσχα το απορρίπτει, λέγοντας ότι έχει προστατεύσει τα ευάλωτα παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη. Το σχέδιο ανακοινωθέντος, με ημερομηνία 13 Ιουνίου, ζητά την επιστροφή όλων των παιδιών που έχουν απελαθεί παράνομα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη συμμετοχή περισσότερων από 90 χωρών στο θέρετρο Buergenstock με θέα στη λίμνη της Λουκέρνης ως ένδειξη διεθνούς υποστήριξης προς το Κίεβο, παρόλο που ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δήλωσαν ότι απαιτείται ευρύτερη προσέγγιση για την οικοδόμηση ενός διαρκούς ειρηνευτικού σχεδίου. Μια κεντρική φιλοδοξία των Ελβετών και Ουκρανών διοργανωτών είναι να ανακοινώσουν την Κυριακή τη διοργανώτρια χώρα για μια διάσκεψη παρακολούθησης που θα βασιστεί στην ελβετική δυναμική.

Η Σαουδική Αραβία είναι ένα από τα φαβορί και ο υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαιζάλ μπιν Φαραν Αλ Σαουντ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά προειδοποίησε ότι μια βιώσιμη διευθέτηση θα εξαρτηθεί από «δύσκολο συμβιβασμό». Η επίτευξη ισορροπίας στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής μεταξύ της ευθείας καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της διατύπωσης που έχει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη ήταν μέρος της διπλωματικής διελκυστίνδας στην εκδήλωση, λένε πηγές.

Μένει να δούμε πόσες χώρες θα υποστηρίξουν μια τελική κοινή δήλωση και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ προσπάθησε το Σάββατο να μετριάσει κάπως τις ελπίδες. «Απλώς για να διαχειριστούμε τις προσδοκίες, παρακαλώ: το κρίσιμο συμπέρασμα είναι ότι όλοι έχουμε έρθει εδώ, ότι μιλάμε, ότι πολλά διαφορετικά έθνη και ήπειροι μιλούν μεταξύ τους... Αυτή είναι η ουσία αυτής της διάσκεψης», είπε. «Η ειρήνη και οι ειρηνευτικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο, δουλεύοντας χιλιοστό προς χιλιοστό».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στην Ελβετία για την Διεονή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο θέρετρο του Μπέργκενστοκ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 90 αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών, περιλαμβανομένων σχεδόν όλων των ηγετών της ΕΕ.

Κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος στις εργασίες και στη συνέχεια είχε τετ-α-τετ  με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί σήμερα στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι στη διάσκεψη για την ειρήνη: H πίεση στη Μόσχα αυξάνεται

Στη διήμερη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 92 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμοί, επανέλαβε ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο και να επιτύχουν ειρήνη, λίγο πριν αρχίσουν οι αντιπροσωπείες να συζητούν το θέμα.
Oikoymenikos-Patriarxis-Bartholomaios
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία o Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Προέδρου της Ελβετίας, Βιόλα 'Αμχερντ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανότητα να κληθεί η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο γιατί αποκλείει τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας η ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες τις συζητήσεις για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα θα απέχει σίγουρα από τον πρώτο γύρο.