Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα σήμερα φαίνεται ότι καταστράφηκε και συντρίμμια του εντοπίστηκαν στα δυτικά παράλια της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε η Σεούλ.
Ο πύραυλος που επρόκειτο πιθανότατα να θέσει σε τροχιά τον δεύτερο στρατιωτικό, κατασκοπευτικό δορυφόρο της Βόρειας Κορέας εκτοξεύτηκε από το Ντονγκτσάνγκ-ρι, την περιοχή όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας.
Περίπου δύο λεπτά αργότερα, στις 22.46 τοπική ώρα, εντοπίστηκαν θραύσματα «αυτού που υποψιαζόμαστε ότι είναι ένας στρατιωτικός αναγνωριστικός δορυφόρος της Βόρειας (Κορέας) στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας» ανακοίνωσε η Σεούλ, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα από κοινού με τις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο όντως για δορυφόρο.
Η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται μια πορτοκαλιά κουκίδα στον νυχτερινό ουρανό, η οποία στη συνέχεια τυλίγεται στις φλόγες, σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Ο πύραυλος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και η εκτόξευση φαίνεται ότι απέτυχε, ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο κανάλι.
Ένα στέλεχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας είπε σε δημοσιογράφους ότι το χρώμα της κουκίδας στα πλάνα υποδηλώνει ότι καίγονταν υγρά καύσιμα και επί του παρόντος αναλύονται οι λεπτομέρειες αυτού του βίντεο.
Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, ο πύραυλος δεν πέρασε στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας και «εξαφανίστηκε» ενώ βρισκόταν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα. «Ακόμη αναλύουμε εάν επρόκειτο για δορυφόρο ή όχι», μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξέδωσε κατεπείγουσα προειδοποίηση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους της νότιας επαρχίας Οκινάουα να καλυφθούν, επικαλούμενη μια «πιθανή απειλή» από τον βορειοκορεατικό πύραυλο. Στη συνέχεια ήρε την προειδοποίηση, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν αναμένεται να περάσει πάνω από ιαπωνικό έδαφος.
Η εκτόξευση αυτή ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να θέσει η Βόρεια Κορέα σε τροχιά τον δεύτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο της. Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, που τερματίστηκαν με τη συντριβή των πυραύλων, κατάφερε να θέσει σε τροχιά τον πρώτο τέτοιο δορυφόρο της τον περασμένο Νοέμβριο.