ΓΔ: 1481.29 1.15% Τζίρος: 56.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η G7 ανησυχεί για την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Πέμπτη την G7 να σχηματίσει «ένα ξεκάθαρο και ενιαίο μέτωπο» απέναντι στη «βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» του Πεκίνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συναντώνται στην Στρέζα της Ιταλίας ανέφεραν σήμερα ότι «εξετάζουν τη λήψη μέτρων» ενόψει της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας, η οποία πλημμυρίζει τις δυτικές αγορές με προϊόντα χαμηλού κόστους, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που είδε το AFP.

Οι ίδιοι εκφράζουν επίσης «ανησυχίες» για «την ευρεία χρήση από την Κίνα πολιτικών και πρακτικών εκτός αγοράς», που «βλάπτουν τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες μας και την οικονομική μας ανθεκτικότητα».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Πέμπτη την G7 να σχηματίσει «ένα ξεκάθαρο και ενιαίο μέτωπο» απέναντι στη «βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας, η οποία δημιουργεί «μακροοικονομικές ανισορροπίες», ζητώντας «απαντήσεις» από τις πληγείσες χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σκοπεύουν να «συνεχίσουν να παρακολουθούν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» στην Κίνα και σχεδιάζουν «να λάβουν μέτρα για ισότιμους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)».

Την Παρασκευή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε την G7 να «παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για την προστασία των βιομηχανικών συμφερόντων της» ενάντια στην Κίνα καλώντας ωστόσο να αποφευχθεί ένας «εμπορικός πόλεμος».

Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τον κίνδυνο οι τεράστιες επιδοτήσεις που χορηγεί η κινεζική κυβέρνηση σε τεχνολογίες, πράσινη ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και μπαταρίες, να οδηγήσουν σε ένα παλιρροϊκό κύμα προϊόντων χαμηλού κόστους σε όλο τον κόσμο που θα έθετε σε κίνδυνο τους ξένους ανταγωνιστές σε αυτούς τους τομείς.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου μια αξιοσημείωτη αύξηση των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες για αυτά τα οχήματα, καθώς και σε κρίσιμα μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της G7 μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, έχει από την πλευρά της εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την Κίνα, την οποία κατηγορεί ότι στρεβλώνει την ευρωπαϊκή αγορά πλημμυρίζοντας την με προϊόντα χαμηλού κόστους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Φραγκίσκος: Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να συνδυάζεται με την ηθική

Αναφερόμενος στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στον πλανήτη μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί η χρήση των λεγόμενων «αυτόνομων, θανατηφόρων όπλων» και να απαγορευθεί η χρήση τους.
Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ηγέτες της G7 υπόσχονται υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι δέχθηκαν χθες, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκαν τη χορήγηση 50 δισ. δολαρίων που θα αντληθούν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-Ιαπωνία: Υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για θέματα ασφάλειας

Η Ουκρανία, περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχει υπογράψει 15 παρόμοιες συμφωνίες με τις οποίες εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους συμμάχους της.
Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των G7 για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.