ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Πούτιν αποτίει φόρο τιμής στον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο Πούτιν, του οποίου η χώρα ενίσχυσε αισθητά τις σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια, είχε παράλληλα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον μεταβατικό πρόεδρο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, αμέσως μετά τον διορισμό του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, που σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο, χαρακτηρίζοντάς τον «αξιόλογο πολιτικό άνδρα» και «πραγματικό φίλο» της Μόσχας.

Ο Πούτιν, του οποίου η χώρα ενίσχυσε αισθητά τις σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια, είχε παράλληλα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον μεταβατικό πρόεδρο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, αμέσως μετά τον διορισμό του, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απέτισε φόρο τιμής σε έναν «αξιόπιστο εταίρο που είχε ανεκτίμητη προσωπική συμβολή στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν», υπογράμμισε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Μοχαμάντ Μοχμπέρ επέμειναν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής στην «αμοιβαία βούλησή τους να συνεχίσουν με συνέπεια τη συνολική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πούτιν είχε αποτίσει φόρο τιμής στον Εμπραχίμ Ραϊσί σε συλλυπητήριο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

«Ο Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας αξιόλογος πολιτικός. Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας και ανέπτυξε μεγάλες προσπάθειες για να τις φέρει στο επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Ραϊσί και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεϊν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, που επίσης σκοτώθηκε στο δυστύχημα αυτό, λέγοντας ότι οι δύο τους ήταν «πραγματικοί και αξιόπιστοι φίλοι» της Ρωσίας και «αληθινοί πατριώτες» που «υποστήριξαν με σθένος τα συμφέροντα της χώρας τους».

Η Ρωσία στράφηκε προς το Ιράν από την αρχή της επίθεσής της στην Ουκρανία το 2022, για να λάβει στρατιωτική βοήθεια αλλά και οικονομική. Σε βάρος των δύο χωρών έχουν επιβληθεί βαριές κυρώσεις από τους Δυτικούς.

Οι τελευταίοι κατηγορούν την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει τη ρωσική επίθεση προμηθεύοντας τη Μόσχα κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Ευχαριστούμε Ρωσία για στήριξη, αντιστεκόμαστε στις ΗΠΑ

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ρωσική στήριξη απέναντι στις κυρώσεις, τονίζοντας ότι Μόσχα και Τεχεράνη μπορούν μαζί να αντιμετωπίσουν την «μονομερή πρακτική» των ΗΠΑ, σε συνάντηση στο Μπισκέκ.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μηνύματα Πεζεσκιάν στις ΗΠΑ και τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν

Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Μπισκέκ βρίσκονται οι εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ευρωπαίοι σκέφτονται νέο διάλογο με Πούτιν, προειδοποιεί η Κάλας

Η Ευρώπη σκέφτεται αν πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Το θέμα συζητείται σε σύνοδο της ΕΕ στην Κύπρο, με την Κάλας να τονίζει πως χρειάζεται πρώτα εσωτερική συμφωνία.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Χωρίς αποδείξεις για ιρανικά πυρηνικά όπλα λέει η Ρωσία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν έχει δει αποδείξεις ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνεχίζουν την πίεση. Τόνισε πως αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα για τον πόλεμο κατά της Τεχεράνης.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά ρωσικής τράπεζας VTB λόγω σχέσεων με Ιράν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη ρωσική VTB, κατηγορώντας την για παραβίαση των περιορισμών προς το Ιράν. Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να συνεχίσει τις πιέσεις κατά όσων στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.