ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με φόντο τη σημαία του Ισραήλ και βιβλιοθήκη.

Ο Νετανιάχου λέει «όχι» στο τελεσίγραφο Γκαντζ για άμεσο σχέδιο για τη Γάζα

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ έθεσε στον Νετανιάχου ως προθεσμία την 8η Ιουνίου 2024, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα προβλέπει την επίτευξη έξι «στρατηγικών στόχων», συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε «όχι» στο τελεσίγραφο του υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος απείλησε με παραίτηση εάν δεν εκπονηθεί άμεσα ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκαντζ έθεσε στον Νετανιάχου ως προθεσμία την 8η Ιουνίου 2024 για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα προβλέπει την επίτευξη έξι «στρατηγικών στόχων», συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και της δημιουργίας μιας πολυεθνικής πολιτικής διοίκησης για την περιοχή. «Αν βάλεις το εθνικό πάνω από το προσωπικό, θα μας βρεις συμμάχους στον αγώνα», είπε. «Αλλά αν επιλέξεις τον δρόμο του φανατισμού και οδηγήσεις ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τα σχόλια και είπε ότι θα σήμαιναν «ήττα για το Ισραήλ». «Οι όροι που έθεσε ο Μπένι Γκαντζ είναι λέξεις των οποίων το νόημα είναι ξεκάθαρο: το τέλος του πολέμου και η ήττα για το Ισραήλ, η εγκατάλειψη των περισσότερων από τους ομήρους, να μείνει άθικτη η Χαμάς και η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», αναφέρει σε δήλωση το γραφείο του Νετανιάχου.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ρώτησε επίσης τον Μπένι Γκαντζ εάν είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς, να αντιταχθεί στην εισαγωγή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και να εναντιωθεί στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους – λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αφοσιωμένος και στα τρία.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πιστεύει ότι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης είναι σημαντική για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας, και αναμένει από τον Γκαντς να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στο κοινό για αυτά τα θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας έσπευσε να εκδώσει μια δήλωση ως απάντηση στο γραφείο του Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να «σέρνει τα πόδια του από φόβο για τους εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του». Ο Γκαντζ είπε ότι ο Νετανιάχου θα είχε «τελείωσε την αποστολή» εάν τον άκουγε και έμπαινε στη Ράφα πριν από μήνες.

Τα σχόλια του κ. Γκαντζ έρχονται λίγες μέρες αφότου ένα άλλο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, προέτρεψε τον Νετανιάχου να δηλώσει δημόσια ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να αναλάβει την πολιτική και στρατιωτική διακυβέρνηση στη Γάζα.

Ο ίδιος και ο κ. Γκαντζ λένε ότι η διατήρηση του στρατιωτικού ελέγχου στη Γάζα θα αύξανε τους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών μελών του κυβερνώντος συνασπισμού του Ισραήλ στην κυβέρνηση, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος για να νικηθεί η Χαμάς.

Η αποχώρηση του Γκαντζ από το υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης πολέμου δεν θα πυροδοτούσε την κατάρρευση της κυβέρνησης του Νετανιάχου, επειδή δεν είναι μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού. Αλλά η πιθανή αποχώρησή του θα έβλαπτε την εικόνα της ενότητας εν καιρώ πολέμου που ο Νετανιάχου προσπάθησε να προβάλει καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική η στάση Νετανιάχου στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα μετά την απόφαση ΟΗΕ

Το γραφείο Νετανιάχου χαιρέτισε το σχέδιο Τραμπ ως δρόμο προς «ειρήνη και ευημερία», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα και προστασία των πολιτών.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Θετική η υιοθέτηση του σχεδίου Τραμπ από το ΣΑ του ΟΗΕ για Γάζα

Το γραφείο του Νετανιάχου χαιρετίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, εκφράζοντας πίστη ότι θα φέρει ειρήνη μέσω αποστρατιωτικοποίησης. Καλεί γείτονες να στηρίξουν την απομάκρυνση της Χαμάς και την αποκατάσταση σχέσεων.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εγγυόμαστε πως η Χαμάς δεν θα απειλήσει ξανά το κράτος μας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ ενέκρινε το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα, υιοθετώντας σχέδιο 20 σημείων του Ντόναλντ Τραμπ και ζητώντας αποστολή διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη Ντανόν.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Το Νάσερ παρέλαβε σορούς 15 Παλαιστινίων, επιβεβαιώνει το νοσοκομείο

Το νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα παρέλαβε 15 σορούς Παλαιστινίων κρατουμένων, στο πλαίσιο της 13ης ανταλλαγής μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, φτάνοντας συνολικά τους 330 νεκρούς που παραδόθηκαν από το Ισραήλ.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Παραλαβή λειψάνων φερόμενου ομήρου από τη Γάζα

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε φέρετρο με λείψανα φερόμενου ομήρου της Χαμάς στον ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Τα λείψανα θα ταυτοποιηθούν στο Τελ Αβίβ, καθώς εκκρεμεί η επιστροφή τεσσάρων ομήρων μετά τη συμφωνία εκεχειρίας.
Μαχμούντ Αμπάς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Αμπάς: Θέλουμε Παλαιστινιακό και Ισραηλινό κράτος να συνυπάρξουν

Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στη «Le Figaro» ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να συνυπάρξουν ειρηνικά και πως η λύση απαιτεί ισχυρή ισραηλινή ηγεσία και διεθνή στήριξη. Τόνισε τον ρόλο της Γαλλίας και τη σημασία διεθνούς εποπτείας στη Γάζα.