ΓΔ: 2087.17 -1.09% Τζίρος: 253.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
stoltenberg-nato
Φώτο: Shutterstock

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία ίσως χρειαστεί «να κάνει συμβιβασμούς»

Με το ΝΑΤΟ να κλείνει 75 χρόνια ζωής, ο επικεφαλής του οργανισμού τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ότι ο κόσμος είναι τώρα «πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο απρόβλεπτος» και «πολύ πιο βίαιος».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα Κυριακή ότι οι εχθροί της Δύσης συνεργάζονται πιο στενά ως «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων», μεταξύ αυτών η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, ωστόσο έστειλε μήνυμα στο Κίεβο ότι θα πρέπει να κάνει κάποιους συμβιβασμούς. Περιέγραψε τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ αυτών των τριών χωρών καθώς και της Βόρειας Κορέας, ως προσπάθειες υπονόμευσης των δυτικών δημοκρατιών, σε έναν κόσμο που έχει γίνει «πολύ πιο επικίνδυνος». 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έδωσε τα χέρια με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Οκτώβριο σε μια σύνοδο κορυφής. Οι προειδοποιήσεις του Στόλτενμπεργκ ήρθαν καθώς δύο πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας υποστήριξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε να προετοιμαστεί για πόλεμο, εν μέσω φόβων για μια σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στο BBC ότι ήλπιζε πως οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία έως τον Ιούλιο – αλλά υπαινίχθηκε ότι το «πολιορκημένο» έθνος της Ουκρανίας ίσως χρειαστεί να αποφασίσει «κάποιου είδους συμβιβασμούς».

Με το ΝΑΤΟ να κλείνει 75 χρόνια ζωής, ο κ. Στόλτενμπεργκ - επικεφαλής του οργανισμού τα τελευταία 10 χρόνια – είπε ότι ο κόσμος είναι τώρα «πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο απρόβλεπτος» και «πολύ πιο βίαιος». Και προειδοποίησε για αυτό που αποκάλεσε «αυταρχική» συμμαχία κρατών που παρέχει το ένα στο άλλο «ολοένα και πιο ευθυγραμμισμένη» πρακτική υποστήριξη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «η Κίνα στηρίζει τη ρωσική πολεμική οικονομία, παραδίδει βασικά στοιχεία στην αμυντική βιομηχανία και σε αντάλλαγμα η Μόσχα υποθηκεύει το μέλλον της στο Πεκίνο». Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι δίνει τεχνολογία στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες. 

Προειδοποίησε ότι «στο τέλος της ημέρας, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει». «Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν σε μια θέση όπου θα επιτύχουν πραγματικά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Το NATO ετοιμάζει κοινή ανακοίνωση στην Ασία, απέναντι σε Κίνα - Ρωσία

Η ανακοίνωση θα έχει σκοπό να επιδειχθεί «αλληλεγγύη» και ταυτόχρονα «εναντίωση» στη Ρωσία και στην Κίνα. Οι τέσσερις εταίροι είναι Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση μέσω του ΝΑΤΟ

«Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη μέσω της διεύρυνσης ενός στρατιωτικού μπλοκ. Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, όπως και για άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικά μαχητικά σε 12ωρη επιχείρηση του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία

Δύο βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε 12ωρη κοινή αποστολή με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, έπειτα από παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Η αποστολή στέλνει μήνυμα ενότητας προς τη Μόσχα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σχέδιο απαγόρευσης πτήσεων κινεζικών αεροπορικών πάνω από Ρωσία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τη Ρωσία σε δρομολόγια από ή προς την Αμερική, θεωρώντας πως αυτό τους δίνει άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έπαινος στην κληρονομιά του κόμματος για τα 80 χρόνια

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε τη σημασία του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, ενόψει της 80ής επετείου ίδρυσής του, με επίσημες αποστολές από Κίνα, Ρωσία και Βιετνάμ να συμμετέχουν στους εορτασμούς στην Πιονγκγιάνγκ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Άμεση απάντηση αν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση ευρωπαϊκής πρόκλησης, ωστόσο τόνισε ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Επεσήμανε ακόμη την ιστορική ετοιμότητα της Ρωσίας για αντεπίθεση.