ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Υπουργείο Εξωτερικών
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καλωσορίζει την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σέγκεν

Tα δύο κράτη έγιναν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν μετά από 13 χρόνια αναμονής, με την ελεύθερη μετακίνηση ωστόσο στα χερσαία σύνορα, να εξαιρείται.

«Η Ελλάδα καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter). «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες για τις επιτυχείς προσπάθειές τους που εξασφάλισαν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Η ένταξή τους αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια των δύο χωρών για κατάργηση των χερσαίων ελέγχων. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Βουλγάρα ομόλογό του Μαρίγια Γκάμπριελ στη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια και των δύο χωρών.

Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν μετά από 13 χρόνια αναμονής, με την ελεύθερη μετακίνηση ωστόσο στα χερσαία σύνορα, να εξαιρείται. Ο λόγος για το τελευταίο, το βέτο της Αυστρίας, και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πιερρακάκη-Προέδρου Ρουμανίας για ανάπτυξη και ενέργεια

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας και συζητώντας τη διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις, εμπόριο και ενέργεια.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η μετανάστευση απαιτεί στενή ευρωπαϊκή συνεργασία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη μετανάστευση μετά τις εξελίξεις στα ισπανικά-μαροκινά σύνορα, επισημαίνοντας τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Μαρόκου σε πράσινη ενέργεια και ψηφιακή συνδεσιμότητα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη απέναντι σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στο άτυπο συμβούλιο στην Ιρλανδία.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συμμετέχει στην Άτυπη Συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στη Σύνοδο «Gymnich» στην Ιρλανδία, όπου θα συζητηθούν η Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενίσχυση της εξωτερικής δράσης της ΕΕ, με συμμετοχή προσκεκλημένων υπουργών.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Προεδρίας και η κριτική για την προετοιμασία

Ο Αλ. Βιδούρης αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας. Πώς κατέληξε το υπ. Εξωτερικών στην επιλογή του έμπειρου διπλωμάτη. Το BD αποκαλύπτει στοιχεία της επιστολής του απερχόμενου επικεφαλής.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Κλήση Ρώσου πρέσβη για ρωσική παραβίαση εναέριου χώρου

Το φινλανδικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος Il-20, που φέρεται να μπήκε 4,7 ναυτικά μίλια εντός Φινλανδίας για τρία λεπτά. Δεν υπήρξε ρωσικό σχόλιο.