Η 70χρονη Κρισταλίνα Ιβάνοβα Γκεοργκίεβα, διευθύνει το ΔΝΤ από το 2019 και ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν «τιμή» να αναλάβει το τιμόνι του οργανισμού για άλλη μια φορά μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας της στις 30 Σεπτεμβρίου - εφόσον υποστηριχθεί από τα κράτη μέλη.
«Το εκτελεστικό συμβούλιο έχει υιοθετήσει μια ανοικτή, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία για την επιλογή του επόμενου γενικού διευθυντή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι συντονιστές του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, Αφόνσο Μπεβιλάκουα και Αμπντουλάχ Μπιν Ζαράχ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος Απριλίου 2024», πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με μια αμφιλεγόμενη, εδώ και δεκαετίες, συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διοικείται ιστορικά από έναν Ευρωπαίο και η Παγκόσμια Τράπεζα από έναν Αμερικανό πολίτη.
Αυτή η άγραφη συμφωνία επιβεβαιώθηκε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν διόρισε τον Ατζέι Μπάνγκα, έναν ινδικής καταγωγής, πολιτογραφημένο πολίτη των ΗΠΑ, για να διευθύνει την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Πριν από τα σχόλιά της την περασμένη εβδομάδα, είχαν αναπτυχθεί εικασίες σχετικά με το αν η Γκεοργκίεβα, μια Βουλγάρα οικονομολόγος, θα μπορούσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία της.
Τις τελευταίες εβδομάδες έλαβε υποστήριξη από σημαντικούς Ευρωπαίους συμμάχους, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαίρ και ο Ντίμιταρ Ράντεφ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας.
Την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Γκεοργκίεβα για μια δεύτερη θητεία.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να ανακοινώσω ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη εξέφρασαν πράγματι αυτή την υποστήριξη για την Κρισταλίνα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Επισήμανε την «εμπιστοσύνη» που είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας: «Η Κρισταλίνα επέδειξε ισχυρή ηγεσία τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως κατά τη διάρκεια πρωτοφανών κρίσεων και παρείχε επίσης στήριξη σε όλα τα μέλη».
Η απόφαση της ΕΕ μειώνει απότομα τις πιθανότητες επιτυχίας για άλλα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων εμφανίστηκαν σε σχέση με τον ρόλο αυτό τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Πάσαλ Ντόνοχο, υπουργού δημοσίων δαπανών της Ιρλανδίας.