Σκηνές που έχουμε δει σε ταινίες και πολλοί πίστευαν ότι είναι στα όρια της επιστημονικής φαντασίας ή στο μακρινό μέλλον διαδραματίζονται σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μέσα μεταφοράς σε κάθε γωνιά του κόσμου λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στην Κίνα.
Σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα η μετακίνηση των επιβατών με τα αεροπλάνα γίνεται με την χρήση μασκών από το σύνολο σχεδόν των επιβατών ακόμη και σε πτήσεις που δεν έχουν σχέση με την Κίνα ή περιοχές που συνορεύουν με αυτήν. Στα αεροδρόμια όλου του κόσμου εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες κυκλοφορούν με μάσκες, ενώ μεγάλος αριθμός πολιτών προχωρεί σε ακυρώσεις ταξιδιών ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν είναι απολύτως αναγκαία. Ταυτόχρονα αεροπορικές εταιρίες ανακοινώνουν την αναστολή πτήσεων τους από και προς την Κίνα, εταιρίες αποσύρουν την συμμετοχή τους σε κορυφαία συνέδρια, σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις αναβάλλονται ενώ στην Ελλάδα ξεσπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που εκτινάσσουν τις τιμές των μασκών στα ύψη!
Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ανέρχεται σε 811 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 89 ασθενείς υπέκυψαν το Σάββατο. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν 2.656 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, αυξάνοντας σε περισσότερα από 37.000 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.
Επιβάτες σε καραντίνα
Στις πρώτες ειδήσεις κυριαρχεί και η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε κρουαζιερόπλοιο που ξέσπασε ο νέος κοροναϊος. Περίπου 100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo. Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι επιβάτες αυτοί θα επανεξεταστούν κατεπειγόντως. Μέχρι τώρα, δεκάδες άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες. Το Diamond Princess απέπλευσε από τη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και επέστρεψε στις 3 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένας Κινέζος που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Ο ασθενής αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου. Οι ιαπωνικές αρχές διέταξαν το κρουαζιερόπλοιο να αράξει στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα για να εξεταστούν οι επιβάτες και το πλήρωμα. Η καραντίνα θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.
Εξάλλου όπως έγινε γνωστό, η τελευταία πτήση απομάκρυνσης Βρετανών και άλλων από την κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, απογειώθηκε χθες μεταφέροντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές. Στο αεροσκάφος επιβαίνουν και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων, χωρίς να δίνεται κάποια άλλη διευκρίνιση.
Την περασμένη Τρίτη, το Λονδίνο διαβεβαίωσε ότι στη δεύτερη και τελευταία πτήση εκκένωσης από την Ουχάν θα υπήρχε χώρος για όλους τους εναπομείναντες Βρετανούς πολίτες στην επαρχία Χουμπέι. Την ίδια ημέρα συμβούλευσε τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Κίνα να φύγουν, αν μπορούν, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον ιό.
Η Σιγκαπούρη από πλευρά της ανακοίνωσε ότι αύξησε το επίπεδο του συναγερμού της σε πορτοκαλί, κάτι που σημαίνει πως η ασθένεια είναι σοβαρή και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Ο κόκκινος συναγερμός, που είναι και ο υψηλότερος, σημαίνει πως η ασθένεια διαδίδεται ευρέως. Καθώς υπάρχουν τώρα λίγα τοπικά κρούσματα χωρίς οποιαδήποτε σύνδεση με προηγούμενα κρούσματα και χωρίς να υπάρχει ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα, αυξήσαμε το επίπεδο του συναγερμού, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση, συμβουλεύοντας τις επιχειρήσεις να ματαιώσουν ή να αναβάλουν μη απαραίτητες εκδηλώσεις και να είναι έτοιμες για ευρεία μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.
Η γαλλική κυβέρνηση επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Κίνα, ενώ δεν προτείνει επισκέψεις στην Κίνα, παρά μόνο για τις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Η Ιταλία από την πλευρά της αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Κίνας σχετικά με μια πιθανή επανάληψη των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια κίνηση που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις διπλωματικές εντάσεις μετά την απόφαση της Ρώμης να διακόψει την αεροπορική σύνδεση λόγω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.
Σοβαρά πλήγματα και για την μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών καθώς η Ericsson ανακοίνωσε ότι αποσύρει την συμμετοχή από την μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών στο κόσμο λόγω του κοροναϊό. Στην ανακοίνωση της επισημαίνει επίσης ότι οι διοργανωτές του MWC έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να ελέγξουν τον κίνδυνο, ωστόσο, ως ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες, η Ericsson έχει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά στην αίθουσα και ακόμη και εάν ο κίνδυνος είναι χαμηλός, η εταιρία δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών της.
Άλλες δύο μεγάλες εταιρίες ανακοίνωσαν επίσης την απόσυρση της συμμετοχής από το μεγαλύτερο γεγονός του κόσμου στον τομέα των ψηφιακών επικοινωνιών που συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, 2.500 κορυφαίες εταιρίες και περισσότερους από 3.000 δημοσιογράφους. Πρόκειται για την νοτιοκορεατική LG και την κινεζική ΖΤΕ.
Εξάλλου η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, μέχρι την 17η Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με τον εφοδιασμό της, καθώς οι Κινέζοι επιστέφουν από τις αργίες του εορτασμού της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, αλλά και εξαιτίας των περιορισμένων ταξιδιωτικών επιλογών που έχουν οι εργαζόμενοι στις γραμμές παραγωγής της.
Αισχροκέρδεια στην Ελλάδα-Δεν έχασαν την ευκαιρία οι επιτήδειοι
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) την έλλειψη μασκών προφασίζονται οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν αύξηση 300% στην τιμή τους. Οι εταιρείες προφασίζονται έλλειψη μασκών για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία για εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού και τη γρίπη που είναι σε έξαρση.
Η τιμή για την αγορά απλών χειρουργικών και υψηλής προστασίας μασκών λόγω αυξημένων αναγκών από τα νοσοκομεία ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες 300%, αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι αναφέρεται στα νοσοκομεία που αγοράζουν μάσκες εκτός σύμβασης ή τα νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τις απλές χειρουργικές μάσκες αγόραζαν την κάθε μία προς 0,0116 λεπτά+ΦΠΑ. Τώρα θα αγοράζουν προς 0,032 λεπτά του ευρώ+ΦΠΑ. Τις μάσκες υψηλής προστασίας την κάθε μία αγόραζαν 0,64 λεπτά του ευρώ +ΦΠΑ και τώρα θα αγοράσουν προς 2 ευρώ τη μία +ΦΠΑ