«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει συγχρόνως με την έγκριση της πώλησης των μαχητικών F-16, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν «σε μια γρήγορη και θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας (ένταξη της Σουηδίας). Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ».
Τέλος, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση F-16 ώστε η Τουρκία να κάνει ταυτόχρονα τα βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ έχουν το Κογκρέσο, εμείς το κοινοβούλιο μας. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε (για την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) μέχρι να βγει μια τελική απόφαση από εμάς», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη διήμερη επίσκεψη στο Κατάρ.
Όλα τα σημερινά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στη συμμαχία.
Λέγοντας ότι έχει κάνει τη δουλειά του στέλνοντας το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι περιμένει κάτι από τους ομολόγους του.
«Ταυτόχρονα, περάστε αυτό (σ.σ. την πώληση F-16) από το Κογκρέσο σας και θα κάνουμε εμείς τα βήματα (για τη Σουηδία)».
Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το υπέβαλε στο κοινοβούλιο στις 23 Οκτωβρίου. Στις 16 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ανέβαλε την εξέταση του πρωτοκόλλου.
Για να ενταχθεί στη συμμαχία η Στοκχόλμη πρέπει να έχει την έγκριση όλων των σημερινών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, η οποία άλλωστε έχει και τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό, μετά τις ΗΠΑ. .
Η Άγκυρα πιέζει τις σουηδικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αμβλύνουν τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη στο PKK.