ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μετάλλιο Νόμπελ
Το διάσημο μετάλλιο Νόμπελ σε περίοπτη προβολή σε έκθεση μουσείου.

Νόμπελ Οικονομίας στους Ντ. Ατζέμογλου, Σ. Τζόνσον και ο Τζ. Ρόμπινσον

«Οι φετινοί βραβευθέντες μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις ανισότητες στον πλούτο μεταξύ των χωρών», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής που απονέμει τα βραβεία.

Στους Ντάρον Ατσέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία), Σάιμον Τζόνσον (Βρετανία/ΗΠΑ) και Τζέιμς Ρόμπινσον (Βρετανία/ΗΠΑ) απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, «για μελέτες σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και επηρεάζουν την ευημερία».

Σύμφωνα με τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών που απονέμει το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, οι φετινοί βραβευθέντες μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις ανισότητες στον πλούτο μεταξύ των χωρών, αναδεικνύοντας τη σημασία των κοινωνικών θεσμών για την ευημερία ενός κράτους

Οι κοινωνίες με φτωχό κράτος δικαίου και οι θεσμοί που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγές προς το καλύτερο. Η έρευνα των βραβευθέντων μας βοηθά να καταλάβουμε το γιατί. Όπως προκύπτει από την έρευνα των τριών οικονομολόγων, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών είναι επίμονο.

Παρόλο που οι φτωχότερες χώρες αναπτύσσονται, δεν καλύπτουν τη διαφορά με τις πιο πλούσιες χώρες. Σύμφωνα με τους βραβευθέντες, το χάσμα αυτό εξηγείται από τις διαφορές στους θεσμούς μιας κοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιμένει την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μπορεί το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ της Σουηδίας να είναι στο τουρκικό κοινοβούλιο, όμως ακόμα δεν έχει επικυρωθεί. Ο Ερντογάν πιέζει για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας ως αντάλλαγμα.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν δίνει χρονοδιάγραμμα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ εξήγησε ότι δεν διαθέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα κλείσει το συντομότερο δυνατό.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ύστατες προσπάθειες να δεχτεί η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η συνάντηση, την οποία οργανώνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα μπορούσε, ελπίζει, να επιτρέψει την άρση του βέτο της Άγκυρας.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης και πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκαν για τη Χάλκη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, και στελέχη της Εκκλησίας, με κύριο θέμα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, στοχεύοντας τον Σεπτέμβριο 2026.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Διαπραγματεύσεις για τη νέα φάση εκεχειρίας στη Γάζα

Αντιπροσωπείες από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία συναντήθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα, με συντονισμό ΗΠΑ, Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με το Al-Qahera News.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν αύριο για την Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αύριο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως η Τουρκία επιδιώκει να συμβάλει σε λύση για την ειρήνη στην Ουκρανία.